Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Kweken in broedkooien

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Kweken in broedkooien

De kweek in broedkooien verdient, indien u "serieus" wilt kweken en met de vogels naar de tentoonstelling wilt gaan, de voorkeur. Wil men kwaliteit kweken en wil men zekerheid over de afstamming van zijn vogels, dan is er maar één weg, die naar dit doel kan voeren, namelijk broeden met één paartje per kooi! Naar mijn stellige overtuiging is en blijft dit de beste manier om tot goede resultaten te komen. Een geschikte broedkooi voor een koppel vogels ter grootte van een grasparkiet is 50 cm. lang, 50 cm. hoog en 50 cm. diep. Er is natuurlijk niets op tegen om de broedkooi groter te maken. Kleiner is af te raden.

Veel kwekers plaatsen hun broedkooien in reeksen met zijpanelen die verwijderd kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat de broedkooien dan ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden; bijvoorbeeld als vluchtje of om vogels voor te bereiden op tentoonstellingen. De zijpanelen kunnen o.a. gemaakt zijn van multiplex, hardboard, trespa, glas of perspex. Beide laatste materialen hebben het voordeel dat ze het licht in de broedkooi beter doorlaten. Ook het feit dat de vogels elkaar kunnen zien wordt door veel kwekers als een belangrijk voordeel (stimulering) gezien. Als voorzijde van de broedkooi kunt u het beste kiezen voor een metalen voorfront. Deze voorfronten zijn bij de vakhandel, in vrijwel alle gewenste maten, kant en klaar verkrijgbaar.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Ze zijn, al naar gelang de maat, voorzien van één of meerdere deurtjes en indien gewenst kunnen ze ook geleverd worden met te openen klepjes voor de nestkastjes.

Veel broedkooien zijn of worden voorzien van schuifladen. Schuifladen hebben echter het grote nadeel dat ze, t.g.v. zand, (en of een andere bodembedekking) wat na verloop van tijd tussen de schuiflade en de bodem van de broedkooi gaat zitten, gaan vastzitten. Om dit te voorkomen kan onder het voorfront een klep aangebracht worden van ca. 10-15 cm. hoogte. Deze kan dan open geklapt worden wanneer we de bodem van de broedkooi willen schoonmaken cq. schoonvegen. In de broedkooi brengen we verder nog twee zitstokken aan.

A. van Kooten

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten