Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Kapoetzensijs (Carduelis cucullata)

 
 

Kapoetzensijs man - Foto J. Hakvoort

Kapoetzensijs man - Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Kapoetsensijs (Carduelis cucullata)

De kapoetsensijs is een Zuid-Amerikaans familielid van de Europese sijs. Ze zijn overwegend rood van kleur met zwarte vleugels en een zwarte kop.  

 

Formaat

11 – 12 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s

 

Geslachtsonderscheid

Er is een duidelijk verschil tussen de seksen. De mannetjes van deze soort zijn helderrood van kleur met zwarte vleugels en een zwarte kop. De popjes zijn in het geheel duidelijk fletser van kleur.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verspreiding en leefgebied

Kapoetsensijsen hebben verspreidingsgebied in Venezuela en Colombia. Hier bewonen ze de open savanneachtige gebieden.

 

Karakter

Kapoetsensijsjes zijn snelle, levendige en nieuwsgierige vogeltjes en kunnen prima in een gezelschapsvolière met andere soorten van gelijke grote worden gehouden.

 

Omgevingstemperatuur

Kapoetsensijsjes zijn warmtebehoeftige vogels. Ze voelen zich het prettigst bij temperaturen rond de 22º tot 25ºC. Ze zijn zeer gevoelig voor vocht en kou.

 

Voeding

Als basis kan een zaadmengeling voor sijsen gegeven worden of bijvoorbeeld een goede zaadmengeling voor tropische vogels aangevuld met onkruid- en wildzangzaad. Verder een goed samengesteld eivoer en gekiemd zaad. Tijdens de kweek dient het eivoer aangevuld te worden met levend voer, zoals pinkys en buffalowormpjes. Het verstrekken van levend voer voordat er jongen zijn  geeft in de meeste gevallen aanleiding tot een verhoogde paringsdrift en verminderde broedzorg. In dergelijke gevallen worden de jongen uit het nest gegooid en beginnen de vogels met een volgend legsel. Geef daarom pas (gematigd) levend voer en eivoer/universeelvoer als de eerste jongen uit het ei komen. Eventueel kan ook gebruik worden gemaakt van diepvries insecten/larven.

Kapoetsensijsen zijn gek op groenvoer, zoals bijvoorbeeld   broccoli, veldsla en vogelmuur. Voer  het groenvoer wel met mate. . Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Als nestgelegenheid kunnen aan kapoetsensijsen nestkastjes, traliekorfjes, kanarie-nestkastjes maar ook bloempotten met een diameter van 10-12 cm. worden verstrekt. De nestkastjes kunnen het beste wat verscholen achter (kunst)groen worden opgehangen. Als nestmateriaal kan paardenhaar, sisal, mos, sharpie en cocosvezels worden verstrekt. Terwijl het popje in haar eentje het nest bouwt is het mannetje steeds in haar buurt. Het bouwen van het nest wil best wel eens met horten en stoten verlopen. Afgebouwde nesten worden zo maar ineens weer afgebroken.  Als dat het geval is kan het nestmateriaal het beste weer in het nest gedaan worden. Het bouwen van het nest kan op deze manier wel eens drie weken duren. Er zijn echter ook stelletjes die het nest in twee tot drie dagen afbouwen. Als het nest eenmaal gereed is worden er door het popje drie tot vijf bruin gestippelde geelwitte eitjes gelegd. De eitjes worden door het popje uitgebroed. Nestcontrole kan het beste plaatsvinden als het popje even van het nest af is. Dit dient voorzichtig te gebeuren omdat kapoetsensijsjes vaak erg ondiepe nesten hebben en de eitjes daardoor gemakkelijk uit het nest rollen. Na 12 dagen broeden, gerekend vanaf het derde of vierde ei, komen de jongen uit. Na het uitkomen van de jongen komt het popje de eerste dagen nauwelijks van het nest. Ze wordt dan door het mannetje op het nest gevoerd. Opvallend bij nestcontrole is dat de jongen altijd hongerig zijn en haast nooit een volle krop hebben. Na ongeveer een week gaat het popje steeds vaker en langduriger van het nest af. Ook 's nachts gaat ze dan niet meer op de jongen zitten. Bij lage temperaturen in de kweekruimte kunnen de jongen dan gemakkelijk onderkoeld raken. Het is daarom zaak de kweekruimte voldoende warm te houden. Het ringen van de jongen dient op de zevende dag te gebeuren. De jongen vliegen zo rond de 17e dag uit. Na zes weken zijn ze zelfstandig en kunnen dan bij de ouders vandaan gehaald worden. De jeugdrui begint na ca. twee maanden. De mannetjes en popjes zijn dan al snel van elkaar te onderscheiden. De jonge mannetjes krijgen dan namelijk zwarte veertjes op de kop.

 

Bijzonderheden

Als de vogels voor de kweek bij elkaar geplaatst worden is het zaak het popje enige dagen voor het mannetje in de kweekruimte te plaatsen. Mannetjes kunnen namelijk bijzonder fel zijn wanneer ze als eerste in de kweekruimte worden geplaatst. Als de vogels bij elkaar geplaatst zijn is het verstandig ze de eerste tijd te observeren om te zien of ze bij elkaar passen.

Kapoetsensijsen kunnen beter niet samen gehouden worden met kanaries. Beide soorten staan er namelijk om bekend dat ze met elkaar bastaarderen.

A. van Kooten

 

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een volière, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Afrikaanse prachtvinken

De auteur geeft gedetailleerde adviezen over de juiste huisvesting, voeding en ook over aanschaf van de prachtvinken. De meest voorkomende soorten worden beschreven; dit boek bevat specifieke informatie over voeding en kweek per soort en over het gebied waar de vogel voorkomt. Prachtige foto’s van mannetjes en poppen. Het houden en kweken van Afrikaanse prachtvinken is aan vele regels gebonden, met name op het gebied van import en export. Indien u besluit om prachtvinken te houden, wordt u geadviseerd contact op te nemen met de speciaalclub Afrikaanse prachtvinken.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Gouldamadine

In dit boek wordt uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting: verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid, het vogelbad en andere aspecten worden duidelijk beschreven. Uiteraard ontbreken adviezen over de juiste voeding niet. Voor Gouldamadines bestaat geen specifiek dieet, wel wordt afwisseling van verschillende voedermengels aangeraden. Ook wordt vermeld wat Gouldamadines heel lekker vinden en welke soorten voer u beter niet kunt geven.
Interessant is de informatie over voorkomende ziektes bij Gouldamadines en wat men kan doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Het grootste deel van dit boek gaat over het kweken van de gouldamadines.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaiamadine

In tegenstelling tot vele andere boeken over vogels wordt in dit boek ook uitgebreid ingegaan op verschillende soorten en ondersoorten. Van elke soort is de Nederlandse en Latijnse naam vermeld. Informatie over de regio van herkomst, het verschil tussen man en pop, de voeding en een kleurbeschrijving is ook opgenomen. Advies over de mogelijkheden tot kweek en eventuele bijzonderheden maken de beschrijvingen van de papegaai amadine soorten compleet.
De papegaai amadines zijn tropische vogels, dat vereist dus aangepaste huisvesting qua temperatuur en luchtvochtigheid. Sommige soorten zijn voornamelijk vogels die zich voeden met zaden, andere soorten eten liever vruchten. Ook deze informatie vindt u terug per beschreven soort in dit boek.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De zebravink

Alles wat u als beginnend vogelliefhebber moet weten passeert de revue in dit boek. De zebravink stelt niet veel eisen aan voeding en huisvesting, wat niet wegneemt dat goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk is. Een aantal tips staan op een rij.
Zebravinken zijn heel populair omdat ze makkelijk te houden zijn en ook omdat ze in bijna elke dierenspeciaalzaak te vinden zijn. Reden te meer om toch een boek te lezen over deze oorspronkelijk Australische vogel. De standaardeisen voor zebravinken om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen zijn opgenomen.
Er bestaan verschillende kleurslagen onder de zebravinken, met prachtige namen als Isabel, Pastel, Witborst of Zwartwang. Per kleurslag wordt zeer uitgebreid vermeld wanneer deze voor het eerst voorkwam en waar ze vandaan komen, tevens wordt aangegeven welke kweekaanwijzingen u kunt volgen.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Japanse meeuwen en lonchura's

Japanse meeuwen komen niet in de vrije natuur voor en zijn ‘ontwikkeld’ in Japan. Hun naam doet vermoeden dat het om een grote vogel gaat, maar ze zijn nog kleiner dan een kanarie. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, verschil is dat het mannetje ‘zingt’ om indruk te maken op het vrouwtje. Dit soort weetjes en nog veel meer zijn terug te vinden in dit boek.
Japanse meeuwen hebben geen ‘ingewikkelde’ dagelijkse verzorging nodig en zijn hele toegewijde ‘ouders’. Deze sterke vogeltjes zijn dan ook vaak ingezet als ‘pleegouders’ bij het fokken van andere vogelsoorten als prachtvinken of gouldamadines. In dit boek wordt aandacht besteed aan huisvesting, voeding en voortplanting.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Europese cultuurvogels

Er is duidelijk beschreven waar men op moet letten bij aanschaf van een vogel, welke ziektes kunnen voorkomen en welke soorten voeding er zijn. Ook komt de wetgeving aan bod die betrekking heeft op Europese vogels.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het kweken van vogels. Onderwerpen van nestbouw tot broedproces en het ringen van de jongen worden duidelijk uitgelegd. Interessant is de informatie over kleurmutaties bij Europese cultuurvogels.
Tenslotte vindt u een uitgebreid overzicht van verschillende soorten Europese cultuurvogels, compleet met adviezen over hoe elke soort het beste is te houden in de volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten