Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Heggenmus (Prunella modularis)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Heggenmus

Verspreiding:

De heggenmus heeft zijn verspreidingsgebied in Europa van Spanje en Italië tot de Oeral, Libanon, Turkije, Noord Iran en Kaukasus.

Grootte:

De heggenmus is ongeveer 14 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Tussen het mannetje en het popje is geen uiterlijk waarneembaar verschil. De uiterlijke kenmerken van beide vogels zijn als volgt. De kop en de borst zijn grijs, het rugdek donkerbruin met donkere vlekken en strepen. Heggenmussen hebben een relatief dunne snavel.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karakter:

Heggenmussen gedragen zich zeer onopvallend en hebben een nogal verborgen leefwijze. Ze zijn erg schuw en scharrelen onderin de struiken, vrijwel onzichtbaar, hun kostje bij elkaar.

Omgevingstemperatuur:

Heggenmussen kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

Voeding:

Het voedsel bestaat 's zomers voornamelijk uit insecten, terwijl in de winter vooral zaden en bessen gegeten worden.
 

Kweek:

In het wild maakt de heggenmus een nest van mos en twijgjes dat goed verborgen ligt diep in struiken of laag in naaldbomen. Ze broeden tussen april en juli en brengen gewoonlijk  2 broedsels groot. Gemiddeld worden 4 tot 5 blauwe eitjes gelegd. De eitjes worden alleen door het popje bebroed. De broedduur bedraagt 14 dagen. De jongen worden de eerste weken hoofdzakelijk gevoed met insecten. Na ongeveer 12 dagen vliegen de jongen uit.

Omdat ik geen kweekervaringen (of kweekverslagen) in gevangenschap kende heb ik een oproep gedaan aan liefhebbers die ervaring(en) hebben met de kweek van heggenmussen in gevangenschap. Hierop is gereageerd door de heer Daniël Segers waarvoor mijn hartelijke dank. Zijn kweekverslag vindt u hieronder.

Bijzonderheden:

De Heggemus heeft interessante broedgewoonten. Zo kennen ze drie soorten territoria.

  1. Territorium van een solitaire man

  2. Territorium van een conventioneel paar bestaande uit een mannetje en een vrouwtje

  3. Territorium van een paartje plus een extra mannetje. In deze situatie paart het extra mannetje soms met het vrouwtje en helpt het andere mannetje bij de verdediging van het territorium. Ook helpt dit mannetje bij het voeren van de jongen. De situatie kan nog compexer zijn zoals samenstellingen van 1 mannetje met 2 of zelfs 3 vrouwtjes, en 2 of 3 mannetjes met 2 tot 4 vrouwtjes.

De heggenmus is niet verwant aan de huismus al doet zijn verenkleed daar aan denken. In Nederland komt hij in de meeste tuinen voor, al valt hij niet direct op door zijn verborgen leefwijze.

A. van Kooten

Mijn kweekervaring met de bruine heggenmus

Door D. Segers uit Zoersel lid van de WEV Antwerpen

Op een zondag in 2004 was ik op doorreis in Nederland. Toen ik met mijn vrouw stopte om te gaan picknicken in een landelijk dorpje ,zag ik enkele huizen verder ,een prachtige volière staan. Als geobsedeerde vogelliefhebber ging ik deze eens wat nader bekijken. De eigenaar van deze volière stond in de tuin en dus trok ik mijn stoute schoenen aan en sprak ik hem aan. Danny van de Kieboom , zo heette deze Nederlander nodigde mij en mijn vrouw uit om eens een kijkje te komen nemen. De beplante volière was goed gevuld met verschillende Europese vogels, zowel zaadeters als insecteneters. Na enkele uren en evenveel potten koffie, ging ik naar huis met de overeenkomst een koppel heggenmussen te mogen ruilen. Een wildkleurige man en een bruine pop. Deze pop was het enige bruine popje dat hij had, ik heb dan ook serieus moeten onderhandelen om het mee naar huis te krijgen. Gelukkig had ik goede troeven , zo zijn er jonge barmsijzen verhuist naar Nederland. In Nederland mag men heggenmussen vrij houden,en dus heb ik hier met een kweker van databankvogels contact opgenomen om mij de nodige papieren en voldoende uitleg te bezorgen om alles in orde te maken. Toen ik terug kwam in Nederland heb ik,samen met Danny alles in orde gebracht en kon de transactie doorgaan. Thuis heb ik dit koppeltje in een kweekren geplaatst en verder rustig laten doen. Als voeding geef ik (in verschillende potjes) een zaadmengeling voor Europese vogels,eivoer van cedé, pellets voor Europese, levende buffalo’s en insecten paté van claus. Maart 2005 zag ik de pop met nestmateriaal rondzeulen en begon ik reeds te dromen van een goede kweek. De kweekren (1,80 x0,80 x 2,00) was beplant met enkele thuja planten in pot,er waren op verschillende plaatsen kappelnestjes opgehangen, met een kokosnestje in. Enkele dagen later lag er een ei kapot op de grond, dus ging ik kijken of ik het mogelijk gammel nestje niet kon verstevigen. Ik vond echter geen nest, dus ging ik maar eens voelen in een van de kappelnestjes. Hierin lag nog een ei,zonder dat er een nest was gemaakt. Na drie dagen lagen er in dit nest 4 eieren. Twee ervan kipte en de jonge vogeltjes groeiden voorbeeldig. Een tweede ronde leverde me opnieuw twee jongen op. Vier wildkleurige jongen dus. Later bleken dit drie mannen en een pop te zijn. Na drie maanden had ik echter nog maar een jong in leven, gelukkig een mannetje split voor bruin..Nu kan de kweek met de bruine heggenmus pas echt beginnen. In januari 2006 plaatste ik dit koppeltje van zoon  x moeder samen in een heringerichte kweekren van dezelfde afmetingen als hierboven. Afwachten nu maar! In deze ren zitten ook nog een koppel barmsijzen, gelukkig laten ze mekaar met rust.

Op 20 mei ’06 zie ik een ei liggen op de grond ,het is een ei van een heggenmus. Op 21 mei vind ik in een kappelnestje een tweede ei, dit gaat dus de goede kant op. Op 24 mei liggen er 4 eieren in dit nestje en ze zijn warm dus ze broedt! Maandag 29 mei,de pop broedt vrij stevig en verlaat het nest  pas als ik de kweekren betreed , het nest bevind zich achteraan de ren in een kappelnestje waaraan ook wat kunstgroen is aangebracht. Van deze gelegenheid maak ik gebruik om een foto van het nest te maken, de pop heeft zelf geen nest gemaakt maar gebruikt een voorgevormd cocosnestje.

Een foto nemen van de broedende pop wordt moeilijk ,ik laat ze beter met rust zodat ze het nest niet in de steek laat. Dinsdag 30 mei ,om 17.00 uur ga ik de vogels bijvoederen en merk ik een kapot ei van de heggenmussen tussen de takken. De andere drie eieren zijn nog warm, waarschijnlijk is de pop opgeschrikt door een hevige hagelbui (eind mei!!) of zou een van de mannen er iets mee te maken hebben.(heggenmusman of de barmsijsman). Dinsdag 6 juni 2006, bij een nestcontrole vandaag stel ik vast dat er nog maar twee eieren in het nest liggen. Deze eieren zijn wel warm, dus ze broedt nog! Als de eieren bevrucht zijn moeten ze een dezer dagen uitkomen. Vrijdag 9 juni ,  bij het ringen van de jonge barmsijzen merk ik dat er nog steeds geen jongen zijn bij de heggenmussen.  Ik besluit om de eieren zelf open te maken. Alle twee de eieren zijn onbevrucht, zelf denk ik dat ik er goed aan gedaan heb om de pop de volledige broedcyclus te laten uitdoen. Als ze er zin in heeft kan ze aan een tweede ronde beginnen, hopelijk met meer succes! Ondertussen zijn we 19 juni, ik ,ben al een tiental dagen niet meer in de kweekren geweest, alleen om te voederen. Omdat ik een tweede nest jonge barmsijzen ga ringen , ga ik toch maar eens goed rond kijken. In hetzelfde kappelnestje vind ik drie eieren van de heggenmus. De tweede ronde is begonnen! Hopelijk met meer succes. 21 juni ,er zijn nu 5 eieren in het nest, de pop broedt , maar verlaat wel het nest bij het betreden van de ren. s' Avonds , 4 juli ’06, er liggen eischalen stuk in de ren, als ik goed kan zien zijn het er drie, netjes in het midden gebroken! Er zijn dus jongen!!! Ik betreed de ren om te voederen en merk dat er een jong dood ligt naast de etensbak. Iets verder nog een  en nog een. Drie jonge heggenmussen dood. Er is er één bij met rode ogen, waarschijnlijk een bruin jong. In het nest liggen nog twee eieren, ze zijn gekipt maar koud. De jongen zitten dood in het ei! De vijf eieren waren dus allemaal bevrucht. Hopelijk komt er nog een derde nest en heb ik hier meer geluk. Het kan dus nog, lukt het dit jaar niet dan proberen we volgend jaar opnieuw, in de wetenschap dat het koppel wel degelijk kans op slagen heeft.

Verwante links

Barmsijs
Goudvink
Groenling
Haakbek
Huismus
Keep
Kruisbek
Pestvogel
Putter
Vink

 

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

 

De Europese cultuurvogels

Er is duidelijk beschreven waar men op moet letten bij aanschaf van een vogel, welke ziektes kunnen voorkomen en welke soorten voeding er zijn. Ook komt de wetgeving aan bod die betrekking heeft op Europese vogels.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het kweken van vogels. Onderwerpen van nestbouw tot broedproces en het ringen van de jongen worden duidelijk uitgelegd. Interessant is de informatie over kleurmutaties bij Europese cultuurvogels.
Tenslotte vindt u een uitgebreid overzicht van verschillende soorten Europese cultuurvogels, compleet met adviezen over hoe elke soort het beste is te houden in de volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een volière, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Afrikaanse prachtvinken

De auteur geeft gedetailleerde adviezen over de juiste huisvesting, voeding en ook over aanschaf van de prachtvinken. De meest voorkomende soorten worden beschreven; dit boek bevat specifieke informatie over voeding en kweek per soort en over het gebied waar de vogel voorkomt. Prachtige foto’s van mannetjes en poppen. Het houden en kweken van Afrikaanse prachtvinken is aan vele regels gebonden, met name op het gebied van import en export. Indien u besluit om prachtvinken te houden, wordt u geadviseerd contact op te nemen met de speciaalclub Afrikaanse prachtvinken.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Gouldamadine

In dit boek wordt uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting: verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid, het vogelbad en andere aspecten worden duidelijk beschreven. Uiteraard ontbreken adviezen over de juiste voeding niet. Voor Gouldamadines bestaat geen specifiek dieet, wel wordt afwisseling van verschillende voedermengels aangeraden. Ook wordt vermeld wat Gouldamadines heel lekker vinden en welke soorten voer u beter niet kunt geven.
Interessant is de informatie over voorkomende ziektes bij Gouldamadines en wat men kan doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Het grootste deel van dit boek gaat over het kweken van de gouldamadines.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaiamadine

In tegenstelling tot vele andere boeken over vogels wordt in dit boek ook uitgebreid ingegaan op verschillende soorten en ondersoorten. Van elke soort is de Nederlandse en Latijnse naam vermeld. Informatie over de regio van herkomst, het verschil tussen man en pop, de voeding en een kleurbeschrijving is ook opgenomen. Advies over de mogelijkheden tot kweek en eventuele bijzonderheden maken de beschrijvingen van de papegaai amadine soorten compleet.
De papegaai amadines zijn tropische vogels, dat vereist dus aangepaste huisvesting qua temperatuur en luchtvochtigheid. Sommige soorten zijn voornamelijk vogels die zich voeden met zaden, andere soorten eten liever vruchten. Ook deze informatie vindt u terug per beschreven soort in dit boek.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De zebravink

Alles wat u als beginnend vogelliefhebber moet weten passeert de revue in dit boek. De zebravink stelt niet veel eisen aan voeding en huisvesting, wat niet wegneemt dat goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk is. Een aantal tips staan op een rij.
Zebravinken zijn heel populair omdat ze makkelijk te houden zijn en ook omdat ze in bijna elke dierenspeciaalzaak te vinden zijn. Reden te meer om toch een boek te lezen over deze oorspronkelijk Australische vogel. De standaardeisen voor zebravinken om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen zijn opgenomen.
Er bestaan verschillende kleurslagen onder de zebravinken, met prachtige namen als Isabel, Pastel, Witborst of Zwartwang. Per kleurslag wordt zeer uitgebreid vermeld wanneer deze voor het eerst voorkwam en waar ze vandaan komen, tevens wordt aangegeven welke kweekaanwijzingen u kunt volgen.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Japanse meeuwen en lonchura's

Japanse meeuwen komen niet in de vrije natuur voor en zijn ‘ontwikkeld’ in Japan. Hun naam doet vermoeden dat het om een grote vogel gaat, maar ze zijn nog kleiner dan een kanarie. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, verschil is dat het mannetje ‘zingt’ om indruk te maken op het vrouwtje. Dit soort weetjes en nog veel meer zijn terug te vinden in dit boek.
Japanse meeuwen hebben geen ‘ingewikkelde’ dagelijkse verzorging nodig en zijn hele toegewijde ‘ouders’. Deze sterke vogeltjes zijn dan ook vaak ingezet als ‘pleegouders’ bij het fokken van andere vogelsoorten als prachtvinken of gouldamadines. In dit boek wordt aandacht besteed aan huisvesting, voeding en voortplanting.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten