Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Goudvink (Pyrrhula pyrrhula)

 
 

 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Goudvink

Verspreiding:

De goudvink komt in verschillende rassen van Europa tot diep in Azië voor.  Er is een behoorlijke variatie in grootte. Zo is de kleine goudvink ongeveer 14 cm. groot en de Noordse goudvink 17 tot 18 cm.

Grootte:

De grootte varieert zo als hier boven al beschreven van 14 tot 18 cm.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geslachtsonderscheid:

Er is een duidelijk verschil tussen beide geslachten. De mannen hebben een prachtige rozerode borst en buik. De poppen zijn minder kleurrijk. Zij zijn egaal mat bruin van kleur met een grijze waas op de borst en de buik.

Karakter:

De goudvink is een zeer geliefde vogel onder vogelliefhebbers. Over het algemeen kunnen ze het goed vinden met andere vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld groenlingen en sijzen. Wel is het belangrijk dat de vogels in paartjes gehouden worden. Ook het houden van meerdere paartjes behoort tot de mogelijkheden.

Omgevingstemperatuur:

Goudvinken komen in geheel Europa voor, dus de temperatuur hier in Nederland zal geen problemen opleveren. Wel is het belangrijk dat de vogels kunnen beschikken over een droog en tochtvrij nachthok.

Voeding:

Goudvinken zijn zaadeters. Als basis dient daarom een zaadmengsel voor goudvinken te worden verstrekt. Daarnaast dienen allerlei onkruidzaden, graszaden, paardebloemknoppen, knoppen van vruchtbomen, bessen, groenvoer, eivoer en gekiemd zaad te worden verstrekt.  Natuurlijk dienen ook maagkiezel en grit vrij ter beschikking te staan. Indien er jongen zijn zal de voeding moeten worden aangepast. Met name is er dan behoefte aan allerhande insecten en hun larven. Een zeer succesvol opfokvoer dat ik in de literatuur tegenkwam was dat van F. Herens. De samenstelling van zijn eivoer bestond uit:

 • 150 gram beschuitmeel

 • 2 hard gekookte eieren

 • 1 soeplepel 7 granen

 • 1 soeplepel tarwekiemen

 • 1 theelepeltje profitar ( is voor kinderen van 0 tot een half jaar)

 • 1 liga

 • 1 mespuntje megabaktin

 • 1 mespuntje commetavis

 • 1 schepje aves opfok in de zomer

 • 1 schepje aves kracht in de winter. 

 • 1½ hand pinkies**

 • ½ hand negerzaad

 • ½ hand gebroken haver

      ** Als er jongen zijn

Kweek:

De beste broedresultaten met goudvinken worden behaald in broedkooien en vluchtjes van 2x1x2 (hxbxd). Eind april kunnen de vogels bij elkaar geplaatst worden in broedkooi of vluchtje. Hang in een beschut deel van de kooi of vlucht een half open nestkastje op. Verder dient nestmateriaal verstrekt te worden in de vorm van kokosvezel, grasstengels, veertjes e.d.  Al gauw zal de pop een nest gaan bouwen. De man helpt niet mee maar blijft wel steeds met nestmateriaal in zijn bek rond het popje draaien. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 4 tot 5 eitjes die lichtblauw tot lichtgroen van kleur zijn met donkere vlekjes. Allen het popje bebroed de eieren. Na ongeveer 12 tot 14 dagen komen de jongen uit het nest en nog eens 2 weken later vliegen ze uit. De voeding voor de jongen staat bij het onderdeel ' Voeding' op deze webpagina reeds beschreven. Ingavl u geen gebruik maakt van bovenstaand recept is het noodzakelijk naast het verstrekken van eivoer ook levend voer zoals buffalowormpjes en fruitvliegjes te verstrekken Dit dient meerdere keren per dag te worden verstrekt.

Coccidiose:

Goudvinken zijn erg gevoelig voor coccidiose. Wanneer een vogel dik gaat zitten zal direct ingegrepen moeten worden. Vang de vogel uit en bekijk de buik. Is het buikje rood dan heeft de vogel coccidiose en moet hij/zij behandeld worden.

Beter is het om de vogels om de vier tot vijf weken preventief te kuren met EsB3-30%. Los 1 gram EsB3 op in één liter water en geef dit gedurende 5 dagen aan de vogel(s). Geef daarna gedurende 2 dagen een multivitamine/mineralen preparaat, bijvoorbeeld Aminofital (= voor duiven).

Mutaties:

Bij de goudvink kennen we inmiddels al een behoorlijk aantal mutaties zoals, bruin, pastel, ino, bruinpastel en bleekvleugel. De ino-factor vererft recessief. De overige mutaties vererven geslachtsgebonden.

A. van Kooten

 

Verwante links

Barmsijs
Groenling
Haakbek
Heggenmus
Huismus
Keep
Kruisbek
Pestvogel
Putter
Vink

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

 

De Europese cultuurvogels

Er is duidelijk beschreven waar men op moet letten bij aanschaf van een vogel, welke ziektes kunnen voorkomen en welke soorten voeding er zijn. Ook komt de wetgeving aan bod die betrekking heeft op Europese vogels.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het kweken van vogels. Onderwerpen van nestbouw tot broedproces en het ringen van de jongen worden duidelijk uitgelegd. Interessant is de informatie over kleurmutaties bij Europese cultuurvogels.
Tenslotte vindt u een uitgebreid overzicht van verschillende soorten Europese cultuurvogels, compleet met adviezen over hoe elke soort het beste is te houden in de volière.

 

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een volière, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Afrikaanse prachtvinken

De auteur geeft gedetailleerde adviezen over de juiste huisvesting, voeding en ook over aanschaf van de prachtvinken. De meest voorkomende soorten worden beschreven; dit boek bevat specifieke informatie over voeding en kweek per soort en over het gebied waar de vogel voorkomt. Prachtige foto’s van mannetjes en poppen. Het houden en kweken van Afrikaanse prachtvinken is aan vele regels gebonden, met name op het gebied van import en export. Indien u besluit om prachtvinken te houden, wordt u geadviseerd contact op te nemen met de speciaalclub Afrikaanse prachtvinken.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Gouldamadine

In dit boek wordt uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting: verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid, het vogelbad en andere aspecten worden duidelijk beschreven. Uiteraard ontbreken adviezen over de juiste voeding niet. Voor Gouldamadines bestaat geen specifiek dieet, wel wordt afwisseling van verschillende voedermengels aangeraden. Ook wordt vermeld wat Gouldamadines heel lekker vinden en welke soorten voer u beter niet kunt geven.
Interessant is de informatie over voorkomende ziektes bij Gouldamadines en wat men kan doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Het grootste deel van dit boek gaat over het kweken van de gouldamadines.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaiamadine

In tegenstelling tot vele andere boeken over vogels wordt in dit boek ook uitgebreid ingegaan op verschillende soorten en ondersoorten. Van elke soort is de Nederlandse en Latijnse naam vermeld. Informatie over de regio van herkomst, het verschil tussen man en pop, de voeding en een kleurbeschrijving is ook opgenomen. Advies over de mogelijkheden tot kweek en eventuele bijzonderheden maken de beschrijvingen van de papegaai amadine soorten compleet.
De papegaai amadines zijn tropische vogels, dat vereist dus aangepaste huisvesting qua temperatuur en luchtvochtigheid. Sommige soorten zijn voornamelijk vogels die zich voeden met zaden, andere soorten eten liever vruchten. Ook deze informatie vindt u terug per beschreven soort in dit boek.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De zebravink

Alles wat u als beginnend vogelliefhebber moet weten passeert de revue in dit boek. De zebravink stelt niet veel eisen aan voeding en huisvesting, wat niet wegneemt dat goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk is. Een aantal tips staan op een rij.
Zebravinken zijn heel populair omdat ze makkelijk te houden zijn en ook omdat ze in bijna elke dierenspeciaalzaak te vinden zijn. Reden te meer om toch een boek te lezen over deze oorspronkelijk Australische vogel. De standaardeisen voor zebravinken om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen zijn opgenomen.
Er bestaan verschillende kleurslagen onder de zebravinken, met prachtige namen als Isabel, Pastel, Witborst of Zwartwang. Per kleurslag wordt zeer uitgebreid vermeld wanneer deze voor het eerst voorkwam en waar ze vandaan komen, tevens wordt aangegeven welke kweekaanwijzingen u kunt volgen.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Japanse meeuwen en lonchura's

Japanse meeuwen komen niet in de vrije natuur voor en zijn ‘ontwikkeld’ in Japan. Hun naam doet vermoeden dat het om een grote vogel gaat, maar ze zijn nog kleiner dan een kanarie. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, verschil is dat het mannetje ‘zingt’ om indruk te maken op het vrouwtje. Dit soort weetjes en nog veel meer zijn terug te vinden in dit boek.
Japanse meeuwen hebben geen ‘ingewikkelde’ dagelijkse verzorging nodig en zijn hele toegewijde ‘ouders’. Deze sterke vogeltjes zijn dan ook vaak ingezet als ‘pleegouders’ bij het fokken van andere vogelsoorten als prachtvinken of gouldamadines. In dit boek wordt aandacht besteed aan huisvesting, voeding en voortplanting.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten