Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Geelmasker dwergpapegaai  (Forpus xanthops)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Geelmaskerdwergpapegaai

Ondersoorten

Bij de geelmasker dwergpapegaai kent geen ondersoorten.

Uiterlijke kenmerken en geslachtsonderscheid

Formaat: 14,5 cm. groot.

Geslachtsonderscheid: Beide geslachten verschillen van elkaar.

Man: de kop en het masker zijn overwegend geel. Vanaf het oog om het masker grijsblauw, uitvloeiend over de achterschedel. De nek en achterschedel zijn donkergroen met een grijsblauwe waas. De mantel en de bovenzijde van het lichaam zijn donkergroen met een grijze waas.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De buitenste grote slagpennen zijn grijs met een violette buitenvlag. De binnenste grote slagpennen en de kleine slagpennen grijs met een violette buitenvlag. De ondervleugeldekveren zijn violet en bezitten een zwarte omzoming. De duimveertjes zijn lichtgeel van kleur. De bovenstaartdekveren zijn violet en de onderstaartdekveren geel met een groene waas. De staartpennen zijn groen. De snavel is licht hoornkleurig. Vanaf de snavelinplant tot aan de snavelpunt bevindt zich een donker hoorngedeelte dat kan varieëren van bruin tot zwart. De poten zijn vleeskleurig.

Pop: De pop lijkt op de man maar bij haar zijn de blauwe veerpartijen overwegend groen met een blauwgrijze waas. Verder is de stuit en onderrug bij de pop bleek blauw van kleur. De vleugels zijn bij haar blauw bewaasd.

Herkomst en leefwijze

De geelmasker dwergpapegaai heeft zijn verspreidingsgebied in Noord-West Peru en wel in de Maraňon vallei in de provincie Libertad. Ze leven hier in savannen met doornig struikgewas, open landschap gebieden en in droge tropische gebieden tot op hoogten van 1720 meter  Over hun leefwijze is niets bekend.

Huisvesting

Geelmaskerdwergpapegaaien zijn warmte behoeftige vogels waarbij we bij de huisvesting rekening moeten houden. Ze kunnen worden gehuisvest in kleine volières van bijvoorbeeld 2 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog maar ook paarsgewijs in broedkooien van minimaal 60x40x40 cm. Indien ze in een volière worden gehouden zullen ze in de koude maanden ondergebracht moeten worden in ruimten waar de temperatuur niet onder de 10 °C komt. Ook voor huisvesting in broedkooien geldt dat de ruimte(n) verwarmd moet kunnen worden.

Voeding:

Als basisvoeding kan een zaadmengsel voor agaporniden worden gegeven. Om tot een volwaardige voeding te komen kan aan het zaadmengsel een ‘krachtvoermengsel’ van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (1:1) toegevoegd worden. De verhouding tussen het zaad en het krachtvoermengsel moet ongeveer één op één zijn. Twee keer per week kan hier, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit aan toegevoegd worden. Verder is het goed om de vogels enkele keren per week fruit en groenvoer te geven. Als er jongen zijn dient het eiwitpercentage van het krachtvoer ongeveer op 20% te liggen. Omdat de meeste commerciële eivoeders dit eiwitgehalte niet halen is het verstandig 250 gram gekookte koolvis door een kilo van bovenstaande krachtvoer te mengen. Eventueel nog aangevuld met wat extra mineralen. De vogels zullen het op deze voeding prima doen. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Nestblok: Als nestgelegenheid kan een horizontaal broedblok gegeven worden met een afmeting van 20x14x14 cm. (lxbxh).

Nestmateriaal: Als nestmateriaal kunnen in het blok stukjes vermolmd hout gegeven worden die door de vogels zelf fijn geknaagd zullen worden.

Kweek: Geelmaskerdwergpapegaaien zijn te kweken in ruime broedkooien van minimaal 60x40x40 cm. De pop legt gemiddeld 3 - 5 eitjes die alleen door haar bebroed worden.  Meestal zal ze na het leggen van het 2e ei vast gaan zitten broeden. Na ongeveer 18 dagen komen de eieren uit. De jongen komen naakt ter wereld. Na zo'n 10 dagen zijn de eerste slagpennen te zien en na 20 dagen de groene veren. Ongeveer 30 dagen na het uitkomen verlaten de jongen het nest. Ze worden dan nog enkele weken door de oudervogels (bij)gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn.

A. van Kooten

 

 

Verwante links

Grijsrugdwergpapegaai

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over parkieten?

De Rosella's - A. van Kooten

Praktische tips en adviezen over huisvesting en het bouwen van een volière en gedegen informatie over waar u op moet letten bij aanschaf, maar ook over de voeding en de verzorging kunt u terugvinden in ‘de Rosella’s”.
Heel interessant om te lezen zijn de onderwerpen ‘gedrag’ en ‘rosella’s in de vrije natuur’.
Voor mensen die deze kleurrijke vogels willen kweken is dit boek een echte aanrader. Op heldere en duidelijke wijze wordt uitleg gegeven over het broedproces van de verschillende soorten en de voorkomende kleurmutaties.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 1 - A. van Kooten

In deel I van de Australische parkieten is ingegaan op de aspecten van de aanschaf, huisvesting, het menu en het kweken van de verschillende soorten.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de levenswijze en broedgewoonten van de betreffende soort(en) in de vrije natuur en in de volière. De foto’s tonen voorbeelden en laten de geweldig mooie kleurenpracht van deze vogels zien.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 2 - A. van Kooten

In deel II van de Australische parkieten worden de soorten omschreven en per soort het uiterlijk, de herkomst, het broedproces in de vrije natuur en in gevangenschap en de mutaties.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de specifieke raspunten van de uitgezochte vogel(s). Een uitgebreide tabel geeft een uitstekend overzicht. Op de foto’s komen de verschillende rassen goed tot hun recht.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Kweken met valkparkieten - A. van Kooten

Zeer duidelijk geschreven boek waarin alle benodigde informatie voor het kweken met valkparkieten aan bod komt. Ruime aandacht voor onderwerpen als huisvesting, voeding en gezondheid. Rode draad door het boek heen is het voortdurend stilstaan bij de juiste en verantwoorde dagelijkse verzorging, dat leidt tot de beste resultaten en het welzijn van de vogels.
Valkparkieten, die oorspronkelijk uit Australië komen, kunnen wel 20 jaar oud worden. De algemene geschiedenis van deze vogel en de mooie foto’s maken dit boek aantrekkelijk om te lezen. De auteur geeft deskundige adviezen en tips waar men op moet letten bij de aanschaf en hoe het kweekproces verloopt. Ook het gedrag en de verschillende kleurmutaties (zoals pastel, cinnamon, albino, witmasker, bont) van de valkparkiet wordt beschreven.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Afrika en Oceanië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels over de juiste huisvesting en voeding (kromsnavels eten veel zaden), volgt een overzicht van agaporniden, edelparkieten, hangparkieten, kakariki’s, papegaaien en parkieten die in Afrika en Oceanië voorkomen.
De namen zijn net zo mooi als de foto’s: Nyasa agapornis, Malabarenparkiet, Blauwkroontje, Roodvoorhoofdkakariki, Grote Vasapapegaai en Taveuniparkiet.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Australië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels en de beschrijving van verschillende menu’s van de Australische kromsnavels, volgt een overzicht van kaketoes, lori’s, parkieten en rosella’s die in Australië voorkomen.
Enkele vogelsoorten die in deze encyclopedie beschreven zijn:
Grote Geelkuifkaketoe, Roodstaartraafkaketoe, Incakaketoe, Schubbenlori, Australische koningsparkiet, Brownrosella en de Strogele rosella.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten