Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Erfelijkheidsleer - Deel 6 - Dominant en recessief

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Erfelijkheidsleer - Deel 6 - Dominant en recessief

Voor de uitleg van deze begrippen ga ik even weer terug naar de fokzuivere lichtgroene grasparkiet, die genoemd wordt op de website, erfelijkheidsleer. Hier wordt gesproken over een fokzuivere lichtgroene grasparkiet en een fokzuivere blauwe grasparkiet. Dit zijn vogels die maar één kleur kunnen vererven. Dergelijke vogels worden met een wat moeilijker naam homozygoot genoemd. Paren we deze fokzuivere lichtgroene grasparkiet met een fokzuivere blauwe grasparkiet, dan hebben hun nakomelingen niet een daartussen liggende kleur, groenblauw bijvoorbeeld, of de één of andere combinatie van groen en blauw. Nee, ze zijn allemaal lichtgroen en de blauwe kleur is verdwenen. Maar, laten we nu twee van deze jonge grasparkieten volwassen worden en dan met elkaar paren,dan blijken er bij hun jongen zowel lichtgroene als blauwe jongen te zitten. De blauwe kleur, die in de eerste generatie verdwenen leek, komt in de tweede generatie weer terug.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Als we verder maar heel veel nestjes van deze kruisingen zouden tellen dan blijkt de verhouding lichtgroen/blauw, 3:1 (= 75% lichtgroene tegen 25% blauwe) te zijn. Welliswaar is 75% van de jonge lichtgroene grasparkieten voor het oog lichtgroen, toch komen we er later achter dat van deze jongen slechts 25% homozygoot (= fokzuiver) lichtgroen is. De andere 50% is voor het oog wel lichtgroen, maar daarin blijkt de factor blauw verborgen aanwezig te zijn. Deze vogels zijn dus ongelijk verervend, dus niet homozygoot, maar het tegenovergestelde, namelijk heterozygoot. Wanneer we bovenstaande nu samenvatten dan kunnen we het volgende zeggen.

Homozygoot (=fokzuiver) lichtgroen X homozygoot blauw geeft 100% heterozygoot lichtgroen, maar blauw verervend. In de praktijk noemen we dergelijke vogels splitvogels. Ze zijn namelijk lichtgroen, maar split voor blauw. In "schrijftaal" geven we de splitfactor aan door middel van een schuine deelstreep. Dus een vogel die lichtgroen is en split voor de blauwe kleur schrijven we als groen/blauw.

De paring groen/blauw x groen/blauw geeft als uitkomst:

1. 25% homozygoot groen

   Dit zijn dus fokzuivere groene vogels! 

2. 50% heterozygoot groen (groen/blauw).

   Dit zijn dus zogenaamde splitvogels, groene vogels die split zijn voor blauw.

3. 25% homozygoot blauw

   Dit zijn dus fokzuivere blauwe vogels!

In de praktijk kunt u (natuurlijk) niet zien welke vogels van de 75% groene jongen heterozygoot (= ongelijk verervend), dus  in dit geval groen/blauw, zijn. Hier kunt u alleen maar achter komen via proefparingen. Uit bovenstaande zal u duidelijk geworden zijn dat de groene kleur de "baas" speelt (domineert), over de blauwe kleur. Groen is overheersend. In de verervingsleer noemen we een kleur die overheerst, in dit geval dus de groene kleur, dominant. Een kleur die zich laat overheersen, in dit geval dus de blauwe kleur, noemen we in de verervingsleer recessief.

A. van Kooten

                                    Verwante links

Deel 1.   Erfelijkheidsleer

Deel 2.   De lichaamscel (van de grasparkiet)
Deel 3.   Chromosomen, de dragers van erfelijke eigenschappen

Deel 4.   De celdeling

Deel 5.   Autosomen- en geslachtschromosomen

Deel 7.   Symbolentaal (= nomenclatuur)

Deel 8.   Gekoppelde factoren 
Deel 9.   Onafhankelijk van elkaar verervende factoren
Deel 10. Allelomorfen

Deel 11. Mutatie

Deel 12. Multripele allelomorfe
Deel 13. Het dambordsysteem
Deel 14. Geslachtsgebonden factoren bij de grasparkiet
Deel 15. Intermediaire vererving en de donkerfactor
Deel 16. Crossing-over

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten