Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Erfelijkheidsleer - Deel 5 - Autosomen- en geslachtschromosomen

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Erfelijkheidsleer - Deel 5 - Autosomen- en geslachtschromosomen

In iedere cel blijken zich twee verschillende soorten chromosomen te bevinden. We noemen ze autosomen chromosomen en geslachtschromosomen. Een grasparkiet heeft 12 paar autosomenchromosomen en 1 paar geslachtschromosomen. Wij mensen bezitten 22 paar autosomen- en één paar geslachtschromosomen en een muis bezit 39 autosomen- en 1 paar geslachtschromosomen. Bij de grasparkiet bevat iedere cel dus één paar geslachtschromosomen en 12 paar autosomen chromosomen. Welk verschil is er nu tussen de geslachtschromosomen en de autosomenchromosomen? Het grote verschil zit hem erin dat de geslachtschromosomen een uitzondering maken op de gelijkheid van paren (We hadden  immers gezegd dat de chromosomen paarsgewijs precies gelijk aan elkaar waren?). Voor wat betreft het paar geslachtschromosomen gaat deze regel echter niet altijd op. Omdat dit zo bijzonder is, heeft men de geslachtschromosomen voorzien van een speciale letter van het alfabet. Bij de vogels bezitten de poppen namelijk één X en één Y chromosoom. De mannen hebben daarentegen twee aan elkaar gelijke X chromosomen.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Bevrucht de mannelijke zaadcel een vrouwelijke eicel met een Y-chromosoom, dan komt daardoor een bevruchte eicel met XY tot stand. In dat geval wordt het jong een pop. Bevrucht de zaadcel een eicel met een X-chromosoom, dan is het resultaat XX en groeit deze combinatie uit tot een man.

Door dit onderscheid in de chromosomen wordt er in de erfelijkheidsleer gesproken over autosomale vererving en geslachtsgebonden vererving. Zo zal, wanneer bepaalde erfelijke codes (=genen) op de autosomenchromosomen liggen, sprake zijn van een autosomale vererving en indien de erfelijke codes op de geslachtschromosomen liggen van een geslachtsgebonden vererving.

Op deze website is een aparte webpagina gewijd aan de erffactoren die geslachtsgebonden vererven. Alle overige erffactoren die in op deze website worden behandeld vererven autosomaal.

A. van Kooten

                                    Verwante links

Deel 1.   Erfelijkheidsleer

Deel 2.   De lichaamscel (van de grasparkiet)
Deel 3.   Chromosomen, de dragers van erfelijke eigenschappen

Deel 4.   De celdeling

Deel 6.   Dominant en recessief

Deel 7.   Symbolentaal (= nomenclatuur)

Deel 8.   Gekoppelde factoren 
Deel 9.   Onafhankelijk van elkaar verervende factoren
Deel 10. Allelomorfen

Deel 11. Mutatie

Deel 12. Multripele allelomorfe
Deel 13. Het dambordsysteem
Deel 14. Geslachtsgebonden factoren bij de grasparkiet
Deel 15. Intermediaire vererving en de donkerfactor
Deel 16. Crossing-over

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten