Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Dubbele geelvoorhoofdamazone (amazona ochrocephala oratrix)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Dubbele geelvoorhoofdamazone

Eén van de ondersoorten van de geelvoorhoofd amazonepapegaai is de dubbele geelvoorhoofd amazonepapegaai. Zijn wetenschappelijke naam luidt amazona ochrocephala oratrix .

Verspreidingsgebied

Het verspreidingsgebied van geelvoorhoofd amazonepapegaaien strekt zich uit van midden-, oost- en west Mexico naar het zuiden tot Belize.

Geslachtsonderscheid

In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser dan de poppen. Toch kan hier niet blind op gevaren worden, er zijn namelijk ook poppen die flink uit de kluiten gewassen zijn. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geslachtsrijpheid

Dubbele geelvoorhoofd amazones zijn over het algemeen op een leeftijd van 3 tot 5 jaar geslachtsrijp. Er zijn echter gevallen bekend van vogels in gevangenschap die na 2 jaar al vruchtbaar bleken. In het wild beginnen ze echter meestal te broeden op een leeftijd die zo rond de 5 jaar ligt. Het feit dat ze geslachtsrijp zijn wil echter nog niet zeggen dat ze dan ook tot broeden overgaan. Nee, in veel gevallen moet de kweker over een behoorlijke portie geduld beschikken. Zo zijn gevallen bekend waarbij de vogels pas na 7 jaar of langer (en soms helemaal niet) tot broeden overgingen. De oorzaak hiervan is in vele gevallen niet te achterhalen, hoewel ik zelf vermoed dat de voeding hier een (zeer) belangrijke rol in speelt.

Kweek in gevangenschap

Voor de kweek volstaat een kooi van 2 x 2 x 2 meter (lxbxh). Als nestgelegenheid kan een van dik hout gemaakte nestkast of een uitgeholde natuurstam gegeven worden. Deze dient een afmeting te hebben van ca. 50 x 25 x 25 cm. met een invlieggat van ongeveer 12 cm. doorsnede.  Over het algemeen zijn ze echter niet al te kieskeurig in de keuze van een nestblok. In het nestblok dient een flink stuk vermolmd hout te worden gelegd. Dit wordt dan door de vogels geheel stuk geknaagd waardoor een prima bodembedekking in het nestblok ontstaat. Ook kan als nestmateriaal een mengsel van potgrond en houtspaanders gegeven worden. Vanaf maart begint het gedrag van de vogels meestal te veranderen. In algemene zin worden de vogels dan luidruchtiger en agressiever. Bij het naderen van de kooi komt het dan voor dat man en (of) pop met een vaart tegen de tralies spring(t)en om vervolgens met een soort van schijn aanvallen te imponeren. Dit is ook de periode waarin vaak het voeren van de pop door de man kan worden waargenomen en het veelvuldig betreden van het nestblok door beide vogels. Als dan ook nog paringen tussen beide vogels kunnen worden waargenomen dan zal het eerste ei niet lang meer op zich laten wachten. De eerste tekenen hiervan zijn het dikker worden van het gebied rond de cloaca van de pop. De pop legt meestal 3 - 5 eieren. De eieren worden om de dag gelegd. Vaak zal de pop na het leggen van het tweede of derde ei vast gaan zitten broeden. Afhankelijk van de eerste dag van broeden zal het eerste ei na ongeveer 26 dagen uitkomen. Bij het verzorgen van de vogels zullen ze nu op luidruchtige wijze duidelijk te maken dat we niet te dicht bij de jongen in de buurt moeten komen. Op een leeftijd van 14 dagen moeten de jongen worden geringd met een vaste voetring van 12 mm. Naarmate de jongen ouder worden, zullen de ouder dieren nog agressiever reageren op verzorger en of bezoeker. Vooral als de jongen in de hand worden genomen, is de opwinding cq. agressie erg groot.  Belangrijk in deze periode is het verstrekken van voldoende voedsel want naarmate de jongen groeien dient er steeds meer voedsel verstrekt te worden. Ik kan u uit ervaring verzekeren dat de vogels heel wat aan kunnen als er jongen liggen. Normaal vliegen de jongen op een leeftijd van ongeveer 60 dagen uit om daarna nog 4-6 weken (bij)gevoerd te worden door de ouders.

De voeding in gevangenschap

Een goede dagelijkse voeding voor dubbele geelvoorhoofd amazones is de volgende:

Een goede zaadmengsel voor papegaaien aangevuld met een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Zelf geef ik dit in een verhouding van 2 delen kiemzaad (droog!), 2 delen eivoer en 1 deel universeelvoer. Nadat het kiemzaad is geweekt meng ik hier het eivoer en het universeelvoer door. Twee keer per week  meng ik, ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad.  Verder krijgen de vogels dagelijks een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof e.d.) voorgezet. Ook verstrek ik 2 keer per week nog een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood . Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. De vogels, ook de jongen, doen het op deze voeding prima. Dagelijks krijgen de vogels vers drinkwater aangeboden waaraan eenmaal per week een mutivitamine wordt toegevoegd.

A. van Kooten

 

 

Verwante links

Amazonepapegaaien
Cuba amazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over papegaaien?

Gedrag en opvoeding van kromsnavels

Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden.
Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must. Uw kromsnavels zullen u er dankbaar voor zijn.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaart papegaai kan wel 40-70 jaar worden. Als alles goed gaat heeft u een vriend voor het leven! De juiste keuzes bij aankoop en verzorging zijn van groot belang.
Een gezonde vogel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een gelukkig dier. Het hoofdstuk “Gezondheid” kan er voor zorgen dat u kwalen snel kan herkennen - en indien te genezen - snel kan ingrijpen. Kijk ook naar de tips voor vogel-dierenartsen.
Kortom de hoofdstukken: “Aanschaf”, “huisvesting”, ”voeding”, “gezondheid”, “kweek” en “gedrag” vormen een uitstekende informatiebron zowel voor liefhebbers als kwekers.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaien

In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig.
Voor de geïnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Encyclopedie van grote papegaaien

Voorin het boek staan 8 soorten behuizing die geschikt zijn voor grote papegaaien, ara’s of kaketoes beschreven, evenals 19 diëten voor papegaaien, die zo blijkt, liever niet in hun eentje worden gehuisvest. Bij de beschrijvingen van papegaaiensoorten in deze encyclopedie wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten beschreven, zoals de groenwangamazone, de hyacinthara – de grootste met een lengte van 100 cm! - , de Molukkenkaketoe of de Kea. Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

De Encyclopedie van kleine papegaaien

Voorin het boek zijn 12 soorten behuizing en 15 menu’s opgenomen. Eveneens is er algemene informatie over vogelkooien of volières en voeding vermeld. In het overzicht van vogels wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en de verschillende huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten - de meest gehouden vogels - beschreven op herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht. De kleine papegaaien zijn onderverdeeld in Amazone papegaaien (bij voorbeeld Geelbuikamazone, Witvoorhoofdamazone), lori’s (bij voorbeeld Irislori, Lori van de Blauwe Bergen), papegaaien (Bonte Boertje en Meyers papegaai) en vijgpapegaaien (bij voorbeeld oranjeborst-vijgpapegaai, Salvadori’s vijgpapegaai).

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Zuid-Amerika

De keuze van de vogels is gebaseerd het concept van 64 pagina’s, de bekendheid van de vogel, aanbod van nakweekdieren en de beschikbaarheid van foto’s en gegevens.Voorin het boek wordt uitstekend ingegaan op de huisvesting van de vogels. Het hoofdstuk voeding geeft een overzicht van diverse menu’s, die per verderop behandelde vogel staan aangegeven. De soorten zijn als volgt ingedeeld:
Wigstaartparkieten (14), nandayaparkieten (1), rotsparkieten (1), roodstaartparkieten (5), langsnavelparkieten (2), monniksparkieten (1), diksnavelparkieten (3), muspapegaaien (4), witbuuikpapegaaien (2), sunsnvalparkieten (4), roodsbuitpapegaaien (6). Alle teksten zijn voorzien van prachtige foto’s.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten