Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Bruinkoppapegaai  (Poicephalus cryptoxanthus)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Bruinkoppapegaai

Ondersoorten

  • Poicephalus cryptoxanthus cryptoxanthus           - bruinkoppapegaai
  • Poicephalus cryptoxanthus tanganyikae

Poicephalus cryptoxanthus cryptoxanthus - bruinkoppapegaai

Formaat: 24 cm.

Ringmaat: 7 mm.

Geslachtsonderscheid: tussen beide geslachten bestaat weinig tot geen uiterlijk verschil.

 

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man en pop: de vogels zijn overwegend groen gekleurd. De kop en de nek zijn vuilbruin, naar de bovenzijde van de rug overgaand naar groen. De bevedering van borst, buik en onderstaartdekveren is lichtgroen, bij sommige vogels met een zwakblauwe waas. De onderzijde van de rug is lichtgroen. Delen van de vleugelbocht en de ondervleugeldekveren zijn geel. De handpennen hebben een blauwe buitenvlag en de veren aan de bovenzijde van de staart zijn olijfbruin met groene zomen en randen. De onderzijde van de staart is grijs net als de naakte oogring. De bovensnavel is grijs, aan de basis iets lichter. De ondersnavel is licht hoornkleurig. De iris is geel en de poten zijn grijs. De mannen zouden iets groter en forser zijn dan de poppen.

Poicephalus cryptoxanthus tanganyikae

Formaat: 22 cm.

Ringmaat: 7 mm.

Geslachtsonderscheid: tussen beide geslachten is weinig uiterlijk verschil.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar de kleur van de kop is meer olijfbruin van kleur. De bevedering van het oordek laat een licht zilverachtige waas zien. De borst-, buik- en onderstaartbevedering is geelgroen. De bovenzijde van de rug is bijna helemaal groen met lichte veerzomen. De bevedering van de onderrug is geelgroen. De mannen zouden iets groter en forser zijn dan de poppen.

Herkomst en leefwijze

De nominaatvorm P. c. cryptoxanthus komt voor in het oosten van Zuid-Afrika, Zuid-Mozambique en Zuidoost-Zimbabwe. P. c. tanganyikae heeft zijn verspreidingsgebied in Mozambique, Zuid-Mali, Oost-Tanzania en het uiterste zuidoosten van Kenia. P. c. zanzibaricus komt voor op de Tanziaanse eilanden Zanzibar en Pemba.

Bruinkoppapegaaien leven zowel in gebieden met boombestanden als met hoog struikgewas. Verder omvat hun leefgebied wouden en mangrovebossen. Buiten de broedtijd komen ze paarsgewijs voor maar ook in kleine groepen van zes tot tien vogels. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit zaden, bessen, vruchten, nectar en bloesems van de bomen waarin ze leven.

Voeding

De dagelijkse voeding voor bruinkoppapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

-          een goed zaadmengsel voor papegaaien, waarin ook gekraakte walnoten, hazelnoten gegeven kunnen worden;

-         een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kunnen hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Het eiwitpercentage van het krachtvoer moet ongeveer op 20% liggen. Omdat de meeste commerciële eivoeders dit eiwitgehalte niet halen is het verstandig dit aan te vullen. Dit kan door 250 gram gekookte (kool)vis of een eetlepel (volle) melkpoeder toe te voegen aan een kilo eivoer. Zolang er geen opgroeiende jongen zijn kan hier twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit aan toegevoegd worden (een afgestreken theelepel per vogel). Ook sepia mag niet ontbreken;

-         een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel, etc.), groenvoer (geraspte wortel, tomaat, witlof e.d.) en indien beschikbaar verschillende rijpe onkruiden. Ook gekookte of halfrijpe maïs wordt graag genuttigd.

Ook kan bijvoorbeeld twee keer per week een natgemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan zonodig eenmaal per week een multivitamine kan worden toegevoegd.

Huisvesting

Voor bruinkoppapegaaien is een volière met een minimale afmeting van 3 x 1 x 2 m en een, te verwarmen, nachtverblijf van bijvoorbeeld 1 x 1 x 1,80 m een goede huisvesting. Zorg ervoor dat de vogels niet aan het houtwerk kunnen komen. Uit eigen ervaring weet ik namelijk dat een uit hout bestaande huisvesting binnen de kortste keren "gesloopt" wordt. In praktische zin betekent dit dat ze het best gehuisvest kunnen worden in een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium). Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweek

In gevangenschap broeden ze graag in een, in een donkere hoek weggehangen, broedblok met een afmeting van 22x22x40 cm en een invlieggat van 8 cm. Maar ook grotere broedblokken, b.v. 25x25x50 cm, worden vaak wel geaccepteerd. Verder is het aan te raden een controleluikje in de achter- of zijwand van het nestblok te maken.

Als nestmateriaal dient een mengsel van boshumus en houtspaanders in het blok te worden aangebracht. Ook is een dik stuk vermolmd hout wel geschikt. Dit wordt dan door de vogels geheel stuk geknaagd waardoor een prima bodembedekking in het nestblok ontstaat.

De meeste bruinkoppapegaaien zijn op een leeftijd van ongeveer drie jaar geslachtsrijp.

Het kweekseizoen begint meestal rond december. De pop legt gemiddeld drie tot vijf eieren. De broedduur bedraagt ongeveer 25 dagen. Bij de geboorte hebben de jongen een rozekleurige huid die bedekt is met grijze dons. Op een leeftijd van ongeveer 20 dagen moeten de jongen worden geringd. Ze worden in hoofdzaak door de pop gevoerd. Na ongeveer drie weken worden de eerste veerstoppels op het lichaam zichtbaar en na vier weken komen ook de kop- en staartpennen door. Twee weken later worden de veerstoppels op de borst zichtbaar. Op een leeftijd van ongeveer twee maanden vliegen ze uit om daarna nog regelmatig terug te keren in het nestblok.Het duurt dan nog zo'n vier weken alvorens de jongen zelfstandig zijn.

Er kan gedurende lange tijd plezier worden beleefd aan een goed broedkoppel. In gevangenschap kunnen Bruinkoppapegaaien namelijk gemakkelijk een leeftijd bereiken van ruim 30 jaar!

Bijzonderheden

Bruinkoppapegaaien zijn warmtebehoeftige vogels en kunnen beter niet beneden 10°C gehuisvest worden.

A. van Kooten

 

 

Verwante links

Meyerpapegaai - Poicephalus meyeri
Bont Boertje  - Poicephalus senegalus
Senegalpapegaai - Poicephalus senegalus

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over parkieten?

De Rosella's - A. van Kooten

Praktische tips en adviezen over huisvesting en het bouwen van een volière en gedegen informatie over waar u op moet letten bij aanschaf, maar ook over de voeding en de verzorging kunt u terugvinden in ‘de Rosella’s”.
Heel interessant om te lezen zijn de onderwerpen ‘gedrag’ en ‘rosella’s in de vrije natuur’.
Voor mensen die deze kleurrijke vogels willen kweken is dit boek een echte aanrader. Op heldere en duidelijke wijze wordt uitleg gegeven over het broedproces van de verschillende soorten en de voorkomende kleurmutaties.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 1 - A. van Kooten

In deel I van de Australische parkieten is ingegaan op de aspecten van de aanschaf, huisvesting, het menu en het kweken van de verschillende soorten.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de levenswijze en broedgewoonten van de betreffende soort(en) in de vrije natuur en in de volière. De foto’s tonen voorbeelden en laten de geweldig mooie kleurenpracht van deze vogels zien.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 2 - A. van Kooten

In deel II van de Australische parkieten worden de soorten omschreven en per soort het uiterlijk, de herkomst, het broedproces in de vrije natuur en in gevangenschap en de mutaties.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de specifieke raspunten van de uitgezochte vogel(s). Een uitgebreide tabel geeft een uitstekend overzicht. Op de foto’s komen de verschillende rassen goed tot hun recht.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Kweken met valkparkieten - A. van Kooten

Zeer duidelijk geschreven boek waarin alle benodigde informatie voor het kweken met valkparkieten aan bod komt. Ruime aandacht voor onderwerpen als huisvesting, voeding en gezondheid. Rode draad door het boek heen is het voortdurend stilstaan bij de juiste en verantwoorde dagelijkse verzorging, dat leidt tot de beste resultaten en het welzijn van de vogels.
Valkparkieten, die oorspronkelijk uit Australië komen, kunnen wel 20 jaar oud worden. De algemene geschiedenis van deze vogel en de mooie foto’s maken dit boek aantrekkelijk om te lezen. De auteur geeft deskundige adviezen en tips waar men op moet letten bij de aanschaf en hoe het kweekproces verloopt. Ook het gedrag en de verschillende kleurmutaties (zoals pastel, cinnamon, albino, witmasker, bont) van de valkparkiet wordt beschreven.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Afrika en Oceanië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels over de juiste huisvesting en voeding (kromsnavels eten veel zaden), volgt een overzicht van agaporniden, edelparkieten, hangparkieten, kakariki’s, papegaaien en parkieten die in Afrika en Oceanië voorkomen.
De namen zijn net zo mooi als de foto’s: Nyasa agapornis, Malabarenparkiet, Blauwkroontje, Roodvoorhoofdkakariki, Grote Vasapapegaai en Taveuniparkiet.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Australië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels en de beschrijving van verschillende menu’s van de Australische kromsnavels, volgt een overzicht van kaketoes, lori’s, parkieten en rosella’s die in Australië voorkomen.
Enkele vogelsoorten die in deze encyclopedie beschreven zijn:
Grote Geelkuifkaketoe, Roodstaartraafkaketoe, Incakaketoe, Schubbenlori, Australische koningsparkiet, Brownrosella en de Strogele rosella.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten