Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Pop legt geen eieren

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Pop legt geen eieren

Niets is zo frustrerend dan een geweldige mooie pop te bezitten die in de broedkooi of volière geen eitjes wil leggen. Heel vaak krijgt in een dergelijk geval de vogel de schuld en wordt dan vaak van de hand gedaan. Toch ligt de oorzaak lang niet altijd bij de pop. Een tweetal oorzaken, die ik hieronder zal behandelen, kunnen hieraan ten grondslag liggen.

Pop is te vet

De voeding van uw vogels kan teveel vet of koolhydraten bevatten (teveel opgenomen koolhydraten worden omgezet waardoor de pop vervet. Wanneer een pop te vet is, is dat als een gele "verdikking" waar te nemen onder aan de buik. Vooral vogels die in kleine kooien (bijvoorbeeld broedkooien) worden gehouden vervetten snel. De beste remedie voor vette vogels, is ze te laten vliegen in een ruime volière. Het vet zullen ze er dan spoedig weer afvliegen. Indien u geen volière bezit en genoodzaakt bent de vogels in kleine kooien te huisvesten dan zult u iets aan de voeding moeten doen.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 

U zou de samenstelling van het zaadmengsel kunnen veranderen door de zaden met een hoog gehalte aan vet en koolhydraten te vervangen door zaden met een lagere vet- en koolhydraatgehalte. Ook de vogels op rantsoen zetten (minder zaad verstrekken) wil nog weleens helpen.

Pop heeft voor de kweek niet de juiste voeding gehad

Als u gedurende de wintermaanden alleen met een zaadmengsel gevoerd heeft, kan bij de pop een ernstig te kort aan eiwitten zijn ontstaan. Geen enkel zaadmengsel kan namelijk de aminozuren-behoefte van de grasparkiet dekken. Het verstrekken van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld in melk geweekt oud brood, kan de eiwitsamenstelling van het voedsel gunstig beinvloeden. Het verstrekken van melk wil in sommige gevallen nog weleens bijdragen tot stimulering van de eiproduktie bij popjes die nimmer eitjes hebben gelegd. Sommige kwekers geven hun vogels in plaats van water, verdunde melk in een verhouding van 1:1 te drinken. Mocht u dit ook willen doen dan dient u erg bedacht te zijn op bederf!! Voor wat betreft een volwaardige voeding kunt u trouwens beslist niet alleen volstaan met het verstrekken van in melk geweekt oud brood.

A. van Kooten

 

 

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten