Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Kweekproblemen - broedstoornissen bij kanaries

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Door: Alex Bos - keurmeester kanaries

Alle kanarie kwekers hebben wel eens problemen gehad tijdens de kweek, zij die zeggen dat er nooit problemen voorkomen moeten nog geboren worden. Met dit artikel probeer ik mogelijke problemen te omschrijven en zomogelijk een oplossing aan te dragen. Het is niet uitgesloten dat ik niet alles omschrijf of dat er nog ander oplossingen voor bepaalde problemen zijn.

Vechten:

Regelmatig komt het voor dat twee bij elkaar geplaatste vogels vechten en hierdoor de rust in het hok verstoren. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zo kan het zijn dat er twee mannen bij elkaar  geplaatst zijn. Ook is het van belang dat de vogels oud genoeg en broedrijp zijn, plaatst men een pop die nog niet voldoend broedrijp is bij een broedrijpe man dan kan men trammelant in de kooi verwachten.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begint niet:

Ook komt het voor dat een pop niet begint met de bouw van een nest. Dit kan komen dat er nog onvoldoende licht uren zijn zodat deze pop nog niet in broedstemming komt. Ook is het mogelijk dat de pop nog te jong is, 9 maand oud is wel minimaal, maar liever nog iets ouder. Het wil ook wel eens helpen om een andere man of een man bij de pop te plaatsen.

Onbevruchte eieren:

Dit is een probleem dat regelmatig voorkomt, een iedere kweker heeft wel eens een koppel met onbevruchte eitjes. Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. De man kan nog niet voldoende broedrijp zijn, of de pop laat zich niet treden. Dit kan weer veroorzaakt worden door te lange nagels van de man. Wanneer de nagels te lang zijn zal dit voor de pop het gevoel geven dat zij geprikt wordt met een naald, en zij gooit vervolgens de man van haar rug. Ook komt het voor dat de man of de pop niet vruchtbaar is, ook in dit geval geen bevruchte eieren. Wanneer de zitstokken niet goed vastzitten kunnen deze gaan draaien, waardoor de vogels van het stok glijden.

Eieren komen niet uit:

Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. Bij een te lage luchtvochtigheid zal de eischaal te hard worden en kan het jong de schaal niet breken. Ook kan door verschillende oorzaken het jong in de dop zijn afgestorven door beschadiging van de schaal of door erfelijke afwijkingen. 

Voert niet:

Wanneer de pop en de geboren jongen goed gezond zijn, zal het voeren van de jongen geen enkel probleem geven. Wanneer dit niet zo is kan o.a. de volgende oorzaken hebben, ik zal enkele noemen. De pop is uit conditie, probeer de jongen over te leggen naar andere nesten. De jongen zijn verzwakt, probeer een druppul water met druivensuiker in de bekjes van de jongen te druppelen en verstrek zure appel. Ook kan het zijn dat de jongen niet gezond zijn, ook dan lijkt het of er niet gevoerd wordt, de jongen zijn dan echter te zwak om te bedelen om voer. Vaak zal dan de ontlasting van de jongen niet goed zijn. Raadpleeg in dit geval een dierenarts die verstand heeft van vogels.

Plukken:

Wanneer de jongen goed in de veren beginnen te komen, kan het gebeuren dat de jongen worden geplukt. In ernstige gevallen, zover dat deze helemaal kaal zijn en zullen sterven doordat ze de warmte niet kunnen vasthouden. Vaak is het de pop die weer wil beginnen met het bouwen van een nieuw nest, ook wil soms een vervelende man beginnen met het plukken van de veren. Wanneer men constateert dat er geplukt wordt kan men de jongen in een babykooi plaatsen voor de tralies van de broedkooi. Zelf plaats ik de jongen met de kweekman in een andere kooi, en laat ik de man de jongen verder grootbrengen. Ook kan het helpen om voldoende nieuw nestmateriaal te verstrekken.

Willen niet op zaad.

Het kan gebeuren dat jongen die bij de ouders zijn weggehaald dik gaan zitten. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongen nog niet geheel zelfstandig zijn, ze moeten ca 30 dagen zijn. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de vogel, er zijn ook jongen die na 25 dagen zelfstandig zijn maar ook die dit na pas 35 dagen zijn. Ook wil het nog wel eens een probleem zijn om de zaden goed te pellen, men kan de jongen dan zaad geven die even gemalen is in een koffiemolen.

Ongedierte:

Een groot probleem tijdens de kweek kan bloedluis zijn, een klein mijt die zich te goed doet aan het bloed van onze vogels. Vaak zijn deze met de voor ons legaal beschikbare insecticiden niet goed te bestrijden. Tegenwoordig zijn er roofmijten op de markt, deze schijnen bij goed gebruik vrij effectief te werken. Roofmijten zijn mijten die de bloedmijten als hun voedselgebruiken, wanneer alle bloedmijten zijn opgeheten zullen de roofmijten ook uitsterven. Ter preventie doe ik lookolie over mijn zaad, hier schijnen bloedmijten niet van te houden, lookolie is een olie die gemaakt is van knoflook.

 

 

Verwante links

1. Pop legt geen eieren
2. Pop legt schaalloze eieren
3. Onbevruchte eieren
4.  Afsterven kiemcel/embryo in ei
5.  Jong dood in ei, schaal aangepikt
6.  Beschadigde eitjes
7.  Kapot pikken eitjes door man/pop
8.  Niet voeden van jongen door pop
9.  Doden van jong(en) door man/pop
10. Agressieve pop
11. Sterfte van jongen na uitkomen ei
12. Jongen groeien slecht
13. Jongen worden geplukt
14. Spreidpoten
15. Kruipersziekte
16. Feather duster
17. Kweekproblemen bij kanaries

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boekje over kanaries?

De Kanarie

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

Kanaries worden al eeuwen gehouden als gezelschapsdier. In dit boek vindt u zeer uitgebreide informatie over de juiste huisvesting van kanaries, of u nu kiest voor 1 exemplaar of een volière. Kanaries houden vraagt ook specifieke verzorging, er wordt in dit boek uitleg gegeven over dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse verzorgingsactiviteiten. Ook zijn er verschillende soorten voeding voor zangkanaries, kleurkanaries en postuurkanaries, informatie hierover is terug te vinden in ‘De kanarie.’ Alle voorkomende ziektes en aandoeningen die zich bij kanaries voordoen komen aan bod. De kanarie kent verschillende periodes in een kalenderjaar, zoals de broedperiode, de ruiperiode en rustperiodes. In elke periode heeft de kanarie andere verzorging nodig. Dit boek geeft uitgebreide adviezen en informatieve tips hoe u de kanarie het beste kunt verzorgen in die periodes. Tenslotte is een overzicht opgenomen, rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto’s, van de verschillende soorten kanaries.

De Zangkanarie

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

In dit boek komt u veel te weten over deze prachtige, meestal gele, zangvogel. Zo zijn er drie soorten zangkanaries en worden er zelfs zangwedstrijden gehouden. Nieuwsgierig geworden? Dit boek is een echte aanrader. Het is bijzonder leesbaar maar ook heel aanstekelijk geschreven, de auteur heeft een duidelijke passie voor zangkanaries. Zo wordt heel uitgebreid ingegaan op het lied dat elke soort kan zingen. Een zangkanarie is een Harzer, een waterslager of een Timbrado. Elke vogel zingt zijn eigen lied, vol klokken, rollen, soeten, woeten, castagnetten, siertrillers, waterslagen, klingels, fluiten en zelfs een nachtegaalaccent. Praktische tips en adviezen over huisvesting (kooi of volière) en gedegen informatie over de voeding en de verzorging ontbreken niet in dit boek. Vanzelfsprekend is de gezondheid belangrijk voor deze zanger; de ziektes en aandoeningen die kunnen voorkomen bij zangkanaries staan ook beschreven.

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten