Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Beschadigde eitjes

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Beschadigde eitjes

Ruwe, gerimpelde eieren

De oorzaak van ruwe, gerimpelde eieren is veelal gelegen in een storing in het normaal verloop van het leggen. Door een te krachtig samentrekken van de eileiderspieren en buikwand ontstaat bij dergelijke poppen een verhoogde druk tijdens het leggen. Dit heeft op zijn beurt ruwe, gerimpelde eieren tot gevolg. Bij veel van deze poppen ontstaat als complicatie een eileiderontsteking. Een dergelijke pop is vaak in het begin onrustig, blijft veel in de nestkast zitten en heeft vaak bevuilde veren rondom de cloaca. De ontsteking (veelal een bacteriële infectie) kan worden behandeld met antibiotica. Ter preventie worden fosfor- en calciumhoudende middelen, tezamen met vitamine D aangeraden.      

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 

Oudervogel beschadigd eitje(s)

Het komt voor dat eieren door de oudervogels zelf worden beschadigd. Vooral na de eerste broedronde wanneer er harde stukjes ontlasting in het nestkastje kunnen liggen wil het nog wel eens voorkomen dat de eitjes door de oudervogel(s) worden beschadigd. Wanneer u dergelijke harde stukjes opmerkt in het nestblok dan is het verstandig deze te verwijderen. Zijn er ingeval van een beschadiging van een eitje alleen kleine scheurtjes of deukjes, zonder beschadiging van het inwendige eivlies, dan kan dit worden "gerepareerd" door hier een klein stukje folie op aan te brengen. Zelf heb ik wel eens een dergelijke (kleine) beschadiging "gerepareerd" met een dun laagje nagellak. Het betrof hier een eitje dat ± 17 dagen bebroed was. Komt er echter vocht uit het ei of komt er bij het opnemen van het eitje een luchtbel uit de breuk, dan is het eitje als verloren te beschouwen omdat het heel snel zal uitdrogen. Het beschadigen van eitjes komt ook voor als gevolg van een slechte bodembedekking in het broedblok. Het euvel kan worden verholpen door in het broedblok een dun laagje houtkrullen en of zaagsel aan te brengen.

Jongen beschadigen eitjes

Bij grote nesten wil het nog weleens voorkomen dat de oudste jongen de eitjes beschadigen. Ter voorkoming hiervan is het raadzaam dergelijke jongen, mits ze in de veren zitten, in een kistje onderin de broedkooi te plaatsen. In de meeste gevallen zal de man de jongen zonder problemen blijven voeren.

A. van Kooten

 

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten