Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Agressieve pop

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Agressieve pop

Hierbij gaat het vrijwel altijd om een pop die zich voorbeeldig als moeder gedraagt. Maar wanneer de jongen het nestblok verlaten lijkt het alsof bij haar de stoppen doorslaan. De laatste jongen worden door de pop met geweld uit het nestblok gewerkt, waarna de agressie van de pop steeds toeneemt en zij haar jongen in de broedkooi achtervolgt en tenslotte dood. Deze agressie wordt bij dergelijke poppen instinctief opgewekt. Hoewel zij van nature een echte koloniebroedster is, duldt de pop toch geen soortgenoten in de nabijheid van haar nest. In het wild blijken grasparkieten namelijk ook een eigen territorium rondom het nest te hebben, waarbinnen geen indringers worden toegelaten. Het zal dan ook de bedoeling van de pop zijn om de jonge vogels nadat deze zijn uitgevlogen weg te jagen uit de nabijheid van het nest, zodat zij ongestoord aan een volgende ronde kan beginnen. In de vrije natuur zullen de jongen op een veilige afstand van het nest terecht komen en daar verder met rust gelaten worden door de pop. Een broedkooi biedt deze ruimte echter niet. Het lukt de pop dus niet om om de jongen weg te jagen van het nest. Het gevolg hiervan is dat de pop steeds agressiever gaat reageren en uiteindelijk de jonge vogel(s) zal afslachten.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 

In een kale broedkooi zijn dergelijke jongen dus volkomen kansloos. Zij kunnen zich immers niet verstoppen? Had dit laatste wel gekund dan was het leven van de jongen mogelijk gespaard gebleven, want zodra de jongen zich aan het gezichtsveld van de pop hadden kunnen onttrekken, had  deze haar achtervolging op de jongen wel gestaakt. De remedie is daarom eigenlijk vrij eenvoudig. Maak een echte schuilplaats voor de jonge grasparkieten en plaats deze in de broedkooi van een pop die een dergelijk gedrag vertoond. Ook bij de poppen waarvan u het gedrag nog niet kent dient u een schuilplaats aan te brengen om later leed te voorkomen. Veel vernuft komt er niet voor kijken. Met drie plankjes bent u er al. Het schapje wat u hiervan moet maken heeft de volgende afmetingen: lang 25 cm, breed 12,5 cm, hoog 6 cm. Een dergelijk schapje is vaak in staat om wrede slachtpartijen in uw broedkooi te voorkomen.

A. van Kooten

 

 

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten