Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Broedplek bij vogels

 
 

Diamantduifje

Groene kardinaal

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Broedplek bij vogels

Het is alom bekend dat wanneer een vogel eitjes zou leggen zonder ze te bebroeden er geen jonge vogeltjes worden geboren. Dit heeft te maken met warmte. Wanneer een eitje namelijk niet warmer wordt dan ± 26 0C is het niet mogelijk dat zich hierin een jong vogeltje ontwikkelt.
Om er nu voor te zorgen dat de eitjes voldoende warm worden gaat het 'vrouwtje'(popje) de eitjes die ze gelegd heeft bebroeden. Bij de meeste vogels raakt het popje in de tijd dat ze op de eitjes gaat zitten broeden een aantal buikveertjes kwijt. Ze krijgt dan een kale plek op de buik, die broedplek wordt genoemd. Op de plaats van deze broedplek liggen onder de huid heel veel bloedvaatjes die er voor zorgen dat de huid op deze plaats extra warm wordt. Door met deze broedplek op de eitjes te gaan liggen worden de eitjes nu lekker warm gehouden door het popje. Om er voor te zorgen dat de eitjes gelijkmatig worden verwarmd draait het popje de eitjes verschillende keren per dag om. Als de eitjes eenmaal zijn uitgekomen gaat het popje door met broeden totdat de jongen zelf hun lichaamstemperatuur op peil kunnen houden. Interessant om te weten is dat er in Australië een vogel leeft die een heel andere manier heeft bedacht om z'n eitjes uit te broeden?

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Ik heb het hier over de thermometervogel. De thermometervogel begraaft z'n eitjes namelijk in een zogenaamde broedheuvel.
Zo'n broedheuvel bestaat uit aarde en bladeren. Denk niet dat dit kleine heuveltjes zijn,  zo'n heuvel kan namelijk wel 4 meter breed, 3 meter hoog en 15 meter lang zijn.
De eitjes worden uitgebroed door de warmte van de zon en de warmte die vrijkomt doordat de bladeren in de heuvel gaan rotten.
Toch gaat dit uitbroeden van de eitjes veel langzamer dan bij vogels die hun eitjes zelf uitbroeden. Het duurt namelijk wel  7 tot 8 maanden voordat de eitjes van de thermometervogel uitkomen! De thermometervogels controleren de temperatuur in de heuvel door er hun snavel in te steken. De naam thermometervogel is daar dan ook direct mee verklaard.
Het mannetje van de thermometervogel heeft een hele moeilijke taak. Hij moet er namelijk voor zorgen dat de temperatuur in de heuvel steeds op ongeveer 33 graden blijft. Door zand van de heuvel af te halen wanneer de inhoud van de heuvel te warm wordt en zand toe te voegen wanneer de inhoud te koud wordt zorgt hij ervoor dat de temperatuur goed blijft.  Als de kuikens uitkomen en zich naar buiten graven moeten ze direct helemaal voor zichzelf zorgen. De oudervogels willen namelijk geen contact met hun jongen.

A. van Kooten

Verwante links

Broedconditie beïnvloeden
Juiste broedconditie deel 1
Juiste broedconditie deel 2
Broedplek bij vogels
Indicatie broedblokken
Nestkastjes en nestmateriaal
Fysieke vererving
Kweken in broedkooien
Lijnenteelt
Kweekprogramma - Kweekboek
Voetringen voor vogels
Ringen van vogels

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten