Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Broedconditie beďnvloeden

 
 

Kooi- en voličrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting voličre
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude voličre
Vogels - warme voličre
Downloads Broedconditie beďnvloeden

Het is mogelijk de broeddrift van vogels te beďnvloeden. Vooral de "vroege" kweker, die dikwijls al in december met de kweek zal starten, zal invloed moeten uitoefenen op de broeddrift van zijn vogels.
Door een kunstmatige verlenging van de dag is het mogelijk de vogels in broedstemming te krijgen. Door het lengen van de dag wordt namelijk de hypothalamusklier in de hersenen van vogels geactiveerd zodat hormonen geproduceerd worden voor de voortplanting. De kunstmatige verlenging van de dag dient gebracht te worden op ongeveer 14 uur. Dit verlengen van de dag dient zeer geleidelijk te gebeuren.
Wil men bijvoorbeeld in december met de kweek beginnen dan zal men in oktober reeds moeten beginnen met een verlenging van de dag. Wekelijks dient dan de tijd via de tijdklok met ongeveer
een half uur te worden verlengd. In het kweekseizoen brandt bij mij de kunstmatige verlichting van 7.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Tijdens de periode van de opvoering van de daglichtlengte dienen we er op toe te zien dat de vogels overdag niet teveel gaan zitten slapen. Mocht dit het geval zijn, dan nemen we de daglichtlengte iets terug. Worden de vogels weer wat actiever cq. feller dan kan de daglichtlengte weer opgevoerd worden. U zult tijdens deze periode bemerken dat de mannetjes agressiever worden en de poppen ook een bepaalde onrust gaan vertonen.  

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Naast het lengen van de dag is het verstandig een constante temperatuur te handhaven. Deze temperatuur is afhankelijk van de vogels die u kweekt. Voor grasparkieten is een temperatuur van 10 °C voldoende maar voor tropische vogels zoals bijvoorbeeld gouldamadines is een hogere temperatuur (ca. 20°C) gewenst.  
Naast de temperatuur dient u ook de voeding van de vogels aan te passen. Het verstrekken van wat extra haver en/of hennepzaad, dat kan worden toegevoegd aan een mengsel van gekiemd zaad en eivoer, zal ook de broedconditie/ broeddrift gunstig beďnvloeden. Twee eetlepels van dit mengsel per paartje (tropische vogels de helft!) is naar mijn mening wel voldoende. In deze periode dient verder gezorgd te worden voor voldoende kalk (bijvoorbeeld sepia). Kalk wordt eerst door het bloed opgenomen en in het lichaam van het popje, op de beenderen afgezet. Later wordt deze kalkvoorraad weer in de bloedbaan gebracht en gebruikt voor de eierschaal.  
Om tegemoet te komen aan de knaaglust van de poppen van kromsnavels is het verstrekken van verse wilgen- en of fruitboomtakken aan te bevelen.
Uit eigen ervaring weet ik, dat het verstrekken van wilgen- en of fruitboomtakken niet alleen aan de knaaglust van de poppen tegemoet komt, maar deze zelfs stimuleert.

A. van Kooten

Verwante links

Juiste broedconditie deel 1
Juiste broedconditie deel 2
Broedplek bij vogels
Indicatie broedblokken
Nestkastjes en nestmateriaal
Fysieke vererving
Kweken in broedkooien
Lijnenteelt
Kweekprogramma - Kweekboek
Voetringen voor vogels
Ringen van vogels

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten