Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Bodembedekking voor vogelkooi en volière

 
 

Beukensnippers

Schelpen

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Bodembedekking van de buitenvolière

Het is belangrijk ook rekening te houden met de keuze van bodembedekking van de buitenvolière. Het mooiste is een natuurlijke aanblik waarbij in de buitenvolière allerlei planten worden geplant. In veel gevallen zal de grondsoort bepalen welke planten wel en welke niet in de buitenvolière kunnen worden geplant. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een betonnen vloer waarop dan later grote potten cq. kuipen worden geplaatst met planten en struiken. Dit laatste kunt u ook doen wanneer u kiest voor een bodem van zand, grof steenslag, grind of cementtegels. Grof steenslag en grind hebben het voordeel dat het gemakkelijk kan worden geschoffeld en schoongespoeld. Maar ook een betonnen vloer en of cementtegels met een laagje zand, boomschors of kippengrit erover kan prima voldoen. Indien gekozen wordt voor een bodem van grond dan is het raadzaam deze af en toe om te spitten vanwege de vogeluitwerpselen. In dit kader wil ik nog opmerken dat ik mijn buitenvolière in het geheel heb afgedekt met doorzichtige golfplaten. Hierdoor is de kans dat de volièrevogels door inlandse vogels worden geïnfecteerd (o.a. worminfecties) erg klein.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Bodembedekking van het nachtverblijf (en of kooi)

Als bodembedekking voor het nachtverblijf van de vogels kunt u gebruik maken van verschillende materialen. Het voordeel van een bodembedekking is dat uitwerpselen van de vogels gemakkelijker verwijderd kunnen worden. Zelf gebruik ik als bodembedekking een strooilaag van kippengrit. Het  voordeel van kippengrit is dat de bodem vrijwel altijd een schone aanblik geeft en kippengrit blijft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zand, altijd keurig op z'n plaats liggen. Tegenwoordig gebruiken ook veel liefhebbers als bodembedekking een dikke strooilaag van beukensnippers. Maar ook kranten worden wel als bodembedekking gebruikt. Een nadeel bij het gebruik van kranten is, dat u vanwege het voortdurende verschonen, wel over veel kranten moet kunnen beschikken. Een andere veel gebruikte bodembedekking is schelpenzand. Door de leverancier is aan dit schelpenzand, dat in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is, in veel gevallen (vogel)grit toegevoegd. Hoe noodzakelijk grit voor het vogellichaam is kunt u lezen in het hoofdstuk over de voeding. Het nachtverblijf voor de vogels kan ook een kale betonnen vloer hebben. De (gedroogde) uitwerpselen van de vogels kunnen dan m.b.v. een plamuurmes los gestoken worden van de (betonnen) bodem.

A. van Kooten 

Verwante links

Het bouwen van een volière
Verlichting in het vogelverblijf
Ventilatie in het vogelverblijf
Gaas en maaswijdte
Bodembedekking kooi en volière
Zitstokken
Voerbakjes en drinkfonteintjes
Nestkastjes en nestmateriaal
Volierebeplanting
Aanschaf van vogels

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten