Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Beo (Gracula religiosa)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Beo

Bij de Beo onderscheiden we drie ondersoorten, te weten:

  1. Gracula religiosa religiosa – Grote Beo
  2. Gracula religiosa intermedia – Middel Beo
  3. Gracula religiosa indica – Kleine Beo

Verspreiding:

Het verspreidingsgebied van de beo (Gracula religiosa) reikt van delen van Oost-lndia, de Himalaja van Kunlun tot Zuid-China van Malakka tot Maleisië en op veel Zuidoostaziatische eilanden. De beo is ingeburgerd op Christmaseiland en op Oahu in Hawaï.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grootte:

De onderlinge verschillen zijn als volgt;

Grote beo         -           28 – 30 cm.

Middel beo        -           26 - 27 cm.

Kleine beo        -           25 cm.

Geslachtsonderscheid:

Tussen man en pop is geen uiterlijk waarneembaar verschil.

Leefgebied:

Buiten de broedperiode leven ze, in het wild, in groepjes van 5 of 6 vogels soms echter in zwermen van honderd of meer (samen met andere grote vruchteneters) in vruchtdragende vijgenbomen. Ze houden zich vooral op in boomkruinen aan de randen van dichte bossen of bij open plekken.

Karakter:

Beo’s kunnen het onderling prima met elkaar vinden. In hun natuurlijke leefomgeving leven ze dan ook groepen. In de volière zal het dan ook geen problemen geven de vogels samen te houden. Ook paarsgewijs kunnen deze vogels prima gehouden worden. Wel is het zaak om de vogels de beschikking te geven over een ruime beplante buitenvolière. Indien beo’s alleen gehouden worden is het erg belangrijk dat de verzorger(s) veel aandacht aan de vogel besteedt. Gebeurt dit niet dan is er grote kans dat de vogel wegkwijnt. Beo’s zijn ongeschikt om samen met kleinere soorten in een gezelschapsvolière te worden houden. Veel beo's slapen graag in een holte. Geef daarom uw beo een slaapkast. Het invlieggat moet wel groot genoeg zijn (diameter 10 cm.)

Beo's als huiskamer vogel:

Wil men een beo als huiskamer vogel houden dan moet rekening gehouden worden met de grootte en de behoefte aan beweging van de beo. Beo's hebben niet echt keurige tafelmanieren, ze slingeren hun voedsel ver in het rond. Het verdient daarom aanbeveling een beo onder te brengen in een kistkooi. Ingeval van een traliekooi of kamervolière kan men deze aan de zijkanten en de achterzijde afdekken met doorzichtig plastic of bekleden met afwasbaar behang.
Voer- en drinkbakken moeten vast bevestigd worden zodat deze sterke vogel ze niet in de kooi kan rondslingeren. Heel geschikt zijn de voerbakken voor papegaaien die aan de tralies kunnen worden gehangen. De bakken moeten vanaf de zitstok goed te bereiken zijn, maar mogen niet zo zijn opgehangen dat er uitwerpselen in kunnen vallen. De dikte van de zitstokken moet zodanig zijn dat ze niet volledig door de vogelpoot worden omsloten. Ook voor beo's zijn natuurlijke takken beter dan hardhouten stokken. Het aantal zitstokken moet beperkt blijven want een beo moet de nodige bewegingsvrijheid hebben.

Belangrijk

Een Een beo produceert ontzettend stinkende uitwerpselen, het is daarom aan te bevelen iedere dag de kooi van deze uitwerpselen te ontdoen en de bodembedekking te verversen.

Omgevingstemperatuur:

Beo’s kunnen niet het gehele jaar door in ons klimaat vertoeven. Ze komen uit de tropen en ze verlangen daarom ook hier in ons land de warmte. Een buitenvolière met verwarmd nachtverblijf is daarom sterk aan te bevelen. Indien ze op deze wijze gehuisvest worden, betekent dit dat zo rond de herfst de buitenvolière gesloten moet worden. Het nachtverblijf kan dan in de herfst en wintermaanden verwarmd worden tot bij voorkeur kamertemperatuur.

Voeding:

Beo's zijn alleseters, maar hun voedsel dient hoofdzakelijk te bestaan uit vruchten (bessen en fruit) en dierlijke eiwitten in de vorm van meelwormen, buffalowormpjes en andere levende insecten. Ook kwark, mager rundvlees, hondevlokken en insectenvoermengsel voorzien in de eiwitbehoefte van de vogels. Speciaal voor beo's is er kant-en-klaar droogvoer (beoparels), waardoor de hoeveelheid uitwerpselen aanzienlijk wordt verminderd. Maar dit mag niet het enige voedsel voor de vogel vormen. De spijsvertering van de beo is ingesteld op voedingsstoffen die veel water bevatten. Als extra bijvoeding zijn beoparels echter een waardevolle aanvulling op de voeding. Uit bovenstaande voeding valt (al) op te maken dat de vogels een vrij dunne (stinkende) ontlasting hebben. Dit vereist over het algemeen dat het verblijf dagelijks schoongemaakt (en gedesinfecteerd) moet worden.

Imitatie talent :

Beo’s hebben het bijzondere vermogen, net als papegaaien,  allerlei geluiden en de menselijke stem te imiteren.

Kweek:

De partnerkeus wil nog wel eens tot problemen leiden bij de kweek met Beo’s. Veel hangt af van het feit of de vogels elkaar mogen. Is dit het geval en de voeding en huisvesting is ook goed dan mag gerekend worden op nageslacht. Broeden doen ze in broedblokken. Een broedblok met een bodemoppervlak van 20 tot 25 cm. en een hoogte van ca. 30 - 40 cm. voldoet over het algemeen goed. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ongeveer 10 cm. Het nest in het blok wordt gemaakt van droge bladeren, grasstengels, kokosvezel,mos, veertjes e.d. Dit nestmateriaal dient dan ook aan de vogels verstrekt te worden.

De pop legt gemiddeld 2 eieren. Na ongeveer 14 – 17 dagen worden de jongen geboren. De jongen worden door beide ouders gevoerd. Voor het grootbrengen van de jongen gebruiken de vogels naast het gewone voedsel hoofdzakelijk levende insecten. Tijdens de eerste levensdagen vooral kleine (pas vervelde meelwormen, miereneieren) later ook grotere tot volgroeide krekels en sprinkhanen.

Na vier weken vliegen de jongen uit. Ze worden dan veelal nog 2 tot 3 weken door de ouders (bij)gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn.  

A. van Kooten

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over papegaaien?

Gedrag en opvoeding van kromsnavels

Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden.
Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must. Uw kromsnavels zullen u er dankbaar voor zijn.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaart papegaai kan wel 40-70 jaar worden. Als alles goed gaat heeft u een vriend voor het leven! De juiste keuzes bij aankoop en verzorging zijn van groot belang.
Een gezonde vogel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een gelukkig dier. Het hoofdstuk “Gezondheid” kan er voor zorgen dat u kwalen snel kan herkennen - en indien te genezen - snel kan ingrijpen. Kijk ook naar de tips voor vogel-dierenartsen.
Kortom de hoofdstukken: “Aanschaf”, “huisvesting”, ”voeding”, “gezondheid”, “kweek” en “gedrag” vormen een uitstekende informatiebron zowel voor liefhebbers als kwekers.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaien

In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig.
Voor de geïnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Encyclopedie van grote papegaaien

Voorin het boek staan 8 soorten behuizing die geschikt zijn voor grote papegaaien, ara’s of kaketoes beschreven, evenals 19 diëten voor papegaaien, die zo blijkt, liever niet in hun eentje worden gehuisvest. Bij de beschrijvingen van papegaaiensoorten in deze encyclopedie wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten beschreven, zoals de groenwangamazone, de hyacinthara – de grootste met een lengte van 100 cm! - , de Molukkenkaketoe of de Kea. Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

De Encyclopedie van kleine papegaaien

Voorin het boek zijn 12 soorten behuizing en 15 menu’s opgenomen. Eveneens is er algemene informatie over vogelkooien of volières en voeding vermeld. In het overzicht van vogels wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en de verschillende huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten - de meest gehouden vogels - beschreven op herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht. De kleine papegaaien zijn onderverdeeld in Amazone papegaaien (bij voorbeeld Geelbuikamazone, Witvoorhoofdamazone), lori’s (bij voorbeeld Irislori, Lori van de Blauwe Bergen), papegaaien (Bonte Boertje en Meyers papegaai) en vijgpapegaaien (bij voorbeeld oranjeborst-vijgpapegaai, Salvadori’s vijgpapegaai).

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Zuid-Amerika

De keuze van de vogels is gebaseerd het concept van 64 pagina’s, de bekendheid van de vogel, aanbod van nakweekdieren en de beschikbaarheid van foto’s en gegevens.Voorin het boek wordt uitstekend ingegaan op de huisvesting van de vogels. Het hoofdstuk voeding geeft een overzicht van diverse menu’s, die per verderop behandelde vogel staan aangegeven. De soorten zijn als volgt ingedeeld:
Wigstaartparkieten (14), nandayaparkieten (1), rotsparkieten (1), roodstaartparkieten (5), langsnavelparkieten (2), monniksparkieten (1), diksnavelparkieten (3), muspapegaaien (4), witbuuikpapegaaien (2), sunsnvalparkieten (4), roodsbuitpapegaaien (6). Alle teksten zijn voorzien van prachtige foto’s.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten