Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Baardmannetje (Panurus biarmicus)

 
 

Baardmannetje pop - Foto J. Hakvoort

Baardmannetje pop - Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Baardmannetje (Panurus biarmicus)

Het baardmannetje behoort tot het geslacht Panurus en kent in totaal drie ondersoorten. Het mannetje is te herkennen aan de zwarte baardstreep waaraan de vogels ook hun naam ontlenen. De algemene lichaamskleur is bruin, de kopkleur warm blauwgrijs.

Formaat

16 - 17 cm.

 

Ringmaat

2,7 mm.

 

Opmerking:

Baardmannetjes vallen onder de beschermde inheemse vogels en moeten met speciale wettelijk voorgeschreven gesloten voetringen worden geringd. De aanvraag voor deze ringen dient te worden gedaan door middel van een aparte aanvraagformulier (o.a. op te vragen bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers) zodat ze voldoen aan de eisen van het ministerie van LNV ( o.a. juiste ringmaataanduiding, jaartal, kweeknummer en het teken van NL op de ring). Aluminium ringen dienen te zijn voorzien van een wettelijk voorgeschreven breukzone. Deze breukzone wordt niet toegepast bij roestvrij stalen ringen. Het houden van ongeringde beschermde inheemse vogels is verboden en strafbaar.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

Beschrijving

Zie foto’s

 

Geslachtsonderscheid

Het popje heeft een bruinachtige kop zonder baardstrepen.

 

Verspreiding en leefgebied

Baardmannetjes hebben hun verspreidingsgebied van Mantsjoerije via Centraal-Azië en het nabije Oosten tot Europa. De vogels broeden ook in Engeland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Noord -Duitsland en Oostenrijk. Hun leefgebied bestaat uit rietvelden langs de oevers van meren en met riet begroeide moerasranden. Tijdens de broedperiode leven ze in paren. In de winter vormen ze grotere groepen.

 

Karakter

Baardmannetjes zijn verdraagzame vogels en daardoor geschikt voor de gezelschapsvolière. Ze kunnen prima gehouden worden met andere Europese cultuurvogels. Ze komen vooral in een dicht begroeide volière waarin ook riet is aangebracht goed tot hun recht.

 

Omgevingstemperatuur

Barardmannetjes kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren. Indien de volière op een beschutte plaats staat en dicht begroeid is, is een vorstvrij nachthok niet eens echt noodzakelijk.

 

Voeding

Baardmannetjes stellen geen hoge eisen aan de voeding. Buiten de broedperiode kan als basisvoer een zaadmengsel voor Europese cultuurvogels ook wel 'wildzangzaad' genoemd, universeelvoer en wat dierlijk voedsel gegeven worden. Buiten en tijdens de broedperiode dient het aandeel dierlijk voedsel ongeveer een kwart te zijn van het totaal. Als dierlijk voedsel kan gebruik gemaakt worden van diepvries pinkv's en buffalo’s. Tijdens de broedperiode mogen echter levende buffalo’s niet ontbreken. Een typische gewoonte van baardmannetjes is dat ze pinky’s en buffalowormen eerst in het badwater afspoelen alvorens ze het aan hun jongen voeren. Het is daarom van belang dat er tijdens de broedperiode steeds ‘spoelwater’ ter beschikking staat voor de vogels.

Aan baardmannetjes moeten geen meelwormen verstrekt worden. Bij het langdurig verstrekken van meelwormen kan namelijk de broeddrift van het mannetje dermate toenemen dat er van het broedproces nog weinig terecht komt. In een dergelijk geval begint de man achter de pop aan te jagen waardoor deze de eieren of jongen verlaat en met een nieuw legsel begint.

 

Kweek

Het is verstandig om in de volière riet aan te brengen en daar de nestgelegenheden in te hangen. Als nestgelegenheid worden nestkorfjes maar ook wel halfopen nestkastjes geaccepteerd. Meestal maken baardmannetjes aan het begin van de broedperiode twee nesten. Het nest wordt door beide vogels gebouwd. Gewoonlijk worden beide nesten om en om gebruikt om te broeden. Het popje van het baardmannetje legt gemiddeld vijf eieren. De broedduur bedraagt 12 dagen. Bij het uitkomen van de jongen worden de eierschalen naar één plaats in de volière gebracht. De kweker weet hierdoor direct dat er jongen zijn geboren. De eerste dagen blijft het popje op het nest. Het mannetje zorgt dan voor het voedsel. Vanaf dag drie worden de jongen door beide ouders gevoerd en beurtelings warm gehouden. Omdat de jongen vrij snel groeien moeten ze veelal op de vijfde dag geringd worden. Op een leeftijd van 12 dagen vliegen de jongen uit. De jongen zijn bij het uitvliegen vrij besluiteloos. Het duurt dan ook vaak vrij lang alvorens ze de moed hebben om het nest te verlaten. De eerste dagen blijven ze nog vrij dicht in de buurt van het nest.  

Bijzonderheden

In de zomer leven baardmannetjes in hoofdzaak van insecten. Als de winter nadert en het aantal insecten afneemt schakelen ze over op zaden. Dit alles gaat gepaard met een wonderbaarlijke verandering van het spijsverteringskanaal. De maagwand wordt dan harder en gespierder net als bij zaadeters.

 

A. van Kooten

 

 

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

 

De Europese cultuurvogels

Er is duidelijk beschreven waar men op moet letten bij aanschaf van een vogel, welke ziektes kunnen voorkomen en welke soorten voeding er zijn. Ook komt de wetgeving aan bod die betrekking heeft op Europese vogels.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het kweken van vogels. Onderwerpen van nestbouw tot broedproces en het ringen van de jongen worden duidelijk uitgelegd. Interessant is de informatie over kleurmutaties bij Europese cultuurvogels.
Tenslotte vindt u een uitgebreid overzicht van verschillende soorten Europese cultuurvogels, compleet met adviezen over hoe elke soort het beste is te houden in de volière.

 

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een volière, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Afrikaanse prachtvinken

De auteur geeft gedetailleerde adviezen over de juiste huisvesting, voeding en ook over aanschaf van de prachtvinken. De meest voorkomende soorten worden beschreven; dit boek bevat specifieke informatie over voeding en kweek per soort en over het gebied waar de vogel voorkomt. Prachtige foto’s van mannetjes en poppen. Het houden en kweken van Afrikaanse prachtvinken is aan vele regels gebonden, met name op het gebied van import en export. Indien u besluit om prachtvinken te houden, wordt u geadviseerd contact op te nemen met de speciaalclub Afrikaanse prachtvinken.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Gouldamadine

In dit boek wordt uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting: verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid, het vogelbad en andere aspecten worden duidelijk beschreven. Uiteraard ontbreken adviezen over de juiste voeding niet. Voor Gouldamadines bestaat geen specifiek dieet, wel wordt afwisseling van verschillende voedermengels aangeraden. Ook wordt vermeld wat Gouldamadines heel lekker vinden en welke soorten voer u beter niet kunt geven.
Interessant is de informatie over voorkomende ziektes bij Gouldamadines en wat men kan doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Het grootste deel van dit boek gaat over het kweken van de gouldamadines.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaiamadine

In tegenstelling tot vele andere boeken over vogels wordt in dit boek ook uitgebreid ingegaan op verschillende soorten en ondersoorten. Van elke soort is de Nederlandse en Latijnse naam vermeld. Informatie over de regio van herkomst, het verschil tussen man en pop, de voeding en een kleurbeschrijving is ook opgenomen. Advies over de mogelijkheden tot kweek en eventuele bijzonderheden maken de beschrijvingen van de papegaai amadine soorten compleet.
De papegaai amadines zijn tropische vogels, dat vereist dus aangepaste huisvesting qua temperatuur en luchtvochtigheid. Sommige soorten zijn voornamelijk vogels die zich voeden met zaden, andere soorten eten liever vruchten. Ook deze informatie vindt u terug per beschreven soort in dit boek.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De zebravink

Alles wat u als beginnend vogelliefhebber moet weten passeert de revue in dit boek. De zebravink stelt niet veel eisen aan voeding en huisvesting, wat niet wegneemt dat goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk is. Een aantal tips staan op een rij.
Zebravinken zijn heel populair omdat ze makkelijk te houden zijn en ook omdat ze in bijna elke dierenspeciaalzaak te vinden zijn. Reden te meer om toch een boek te lezen over deze oorspronkelijk Australische vogel. De standaardeisen voor zebravinken om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen zijn opgenomen.
Er bestaan verschillende kleurslagen onder de zebravinken, met prachtige namen als Isabel, Pastel, Witborst of Zwartwang. Per kleurslag wordt zeer uitgebreid vermeld wanneer deze voor het eerst voorkwam en waar ze vandaan komen, tevens wordt aangegeven welke kweekaanwijzingen u kunt volgen.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Japanse meeuwen en lonchura's

Japanse meeuwen komen niet in de vrije natuur voor en zijn ‘ontwikkeld’ in Japan. Hun naam doet vermoeden dat het om een grote vogel gaat, maar ze zijn nog kleiner dan een kanarie. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, verschil is dat het mannetje ‘zingt’ om indruk te maken op het vrouwtje. Dit soort weetjes en nog veel meer zijn terug te vinden in dit boek.
Japanse meeuwen hebben geen ‘ingewikkelde’ dagelijkse verzorging nodig en zijn hele toegewijde ‘ouders’. Deze sterke vogeltjes zijn dan ook vaak ingezet als ‘pleegouders’ bij het fokken van andere vogelsoorten als prachtvinken of gouldamadines. In dit boek wordt aandacht besteed aan huisvesting, voeding en voortplanting.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten