Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Goudkapparkiet (Aratinga auricapilla)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Goudkapparkiet

Beschrijving:

De algehele lichaamskleur is overwegend groen. Het voorhoofd en het gebied rondom de ogen is oranjerood. De bovenschedel is goudgeel en gaat op de achterkruin over in groen. De achterkop , nek, mantel, vleugeldek, rug, stuit en bovenstaartdekveren zijn donkergroen. Het groen op rug en stuit wordt af en toe onderbroken door veertjes met een bruinrode  omzoming. Het onderlichaam is in het geheel iets lichter groen van kleur. De oorstreek, wangen en de bef zijn geelachtig groen van kleur, bij sommige vogels nagenoeg helemaal geel. De veren van de onderborst, buik, flanken en dijen zijn bruinachtig rood omzoomd. Deze bruinachtige rode kleur verschilt per vogel. De buitenvlaggen van van de hand- en armpennen alsmede de primaire vleugeldekveren zijn kobaltblauw. De ondervleugeldekveren zijn rood. De grote staartpennen zijn aan de bovenzijde olijfgroen en aan het eind blauw. De onderzijde van de staart is grijszwart evenals de snavel. De iris van de ogen is bruin. De naakte oogring is wit van kleur. De poten grijs met zwarte nagels. Het formaat van de vogel 30 cm

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondersoorten:

De Aratinga auricapilla kent 2 ondersoorten, te weten:

  1. Aratinga auricapilla auricapilla

  2. Aratinga auricapilla aurifrons (Goudvoorhoofd goudkapparkiet).

De Aratinga auricapilla aurifrons lijkt op de nominaatvorm maar de groene kleur is wat donkerder van tint. Verder is de kleur van de oorstreek, wangen en bef donkergroen zonder gele aanslag. De rug en stuit laten geen veertjes zien met een bruinrode omzoming. De Aratinga auricapilla aurifrons komt in gevangenschap slechts incidenteel voor.

Leefwijze in het wild

Over de natuurlijke leefwijze is bij deze vogels nagenoeg niets bekend. Niet anders dan dat ze gewoonlijk paarsgewijs of in kleine groepjes van 4 tot 10 vogels leven. Over de wijze waarop de vogels zich in het wild voeden is niets bekend.

Gedrag

Het zijn sterke vogels die over het algemeen gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze kunnen minder goed tegen de kou dan bijvoorbeeld de Blauwkopparkiet (Aratinga acuticaudata acuticaudata). Ze hebben een hard stemgeluid. Klachten van de buren zijn derhalve te verwachten als deze op niet al te grote afstand wonen. Ze zijn over het algemeen vrij verdraagzaam tegenover andere vogels en of soortgenoten. Ze kunnen ook tijdens de broedtijd, mits de volière voldoende groot is, gehouden worden met soortgenoten. Bij de bouw van de volière dient rekening te worden gehouden met hun knaaglust, een houten volière is ongeschikt. Ze houden van baden en badwater moet daarom steeds voorhanden zijn. Ze dienen het gehele jaar door de beschikking te hebben over een broedblok omdat ze de nacht hierin doorbrengen.

Huisvesting

De afmeting van de volière dient minimaal 3 x 1 x 2 meter te zijn met aansluitend een nachtverblijf van bijvoorbeeld 1,5 x 1 x 2 meter. Het nachthok dient vorstvrij te zijn! Het slaap- cq. broedblok dient een afmeting te hebben van 25 x 30 cm. bij een hoogte van 60 - 70 cm. Het invlieggat dient een doorsnede te hebben van 7 cm. Het verdient aanbeveling om twee van dergelijke blokken op te hangen omdat de vogels nog weleens in het ene blok willen gaan slapen terwijl het andere gebruikt wordt om te broeden. Wanneer meerdere soorten naast elkaar gehouden worden is het aan te bevelen de rennen te voorzien van dubbel gaas, dit om teen verwondingen door onderlinge gevechten te voorkomen. Verstrek regelmatig verse takken van wilg, berk en of (onbespoten) fruitbomen zodat aan de knaaglust van de vogels wordt voldaan.

Voeding

Als voeding kan een zaadmengsel voor grote parkieten verstrekt worden. Dit zaadmengsel dient aangevuld te worden met een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel is één op één. Verder dienen de vogels de beschikking te hebben over scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit. Dit kan eventueel vermengd worden met het kiemzaadmengsel. Verstrek daarnaast dagelijks fruit en groenvoer.

Broedproces

De vogels beginnen zo rond rond mei begin juni met het broedproces. Vroeger komt echter ook voor!   Zoals reeds opgemerkt dienen ze de beschikking te hebben over een broedblok met een afmeting van 25x30x70 cm. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ca. 7 cm. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Als nestmateriaal kan een mengsel van (vochtig) onbemeste potgrond en houtkrullen worden gegeven  (ca. 4 – 5 cm dik).  De pop legt gewoonlijk 2 tot 4 eieren. Na een broedduur van ca. 23 dagen worden de jongen geboren. De jongen dienen op een leeftijd van ca. 14 dagen te worden geringd met ringmaat 6 mm. De jongen blijven ongeveer 7 weken in het nest, alvorens ze uitvliegen. Drie weken na het uitvliegen zijn ze zelfstandig. Meerdere legsels per jaar zijn mogelijk.

A. van Kooten

 

Verwante links

Aratinga - Inleiding
Blauwkopparkiet - Aratinga acuticaudata
Goudvoorhoofdparkiet - Aratinga aurea
Jendayaparkiet - Aratinga jandaya
Zonparkiet - Aratinga solstitialis

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over parkieten?

De Rosella's - A. van Kooten

Praktische tips en adviezen over huisvesting en het bouwen van een volière en gedegen informatie over waar u op moet letten bij aanschaf, maar ook over de voeding en de verzorging kunt u terugvinden in ‘de Rosella’s”.
Heel interessant om te lezen zijn de onderwerpen ‘gedrag’ en ‘rosella’s in de vrije natuur’.
Voor mensen die deze kleurrijke vogels willen kweken is dit boek een echte aanrader. Op heldere en duidelijke wijze wordt uitleg gegeven over het broedproces van de verschillende soorten en de voorkomende kleurmutaties.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 1 - A. van Kooten

In deel I van de Australische parkieten is ingegaan op de aspecten van de aanschaf, huisvesting, het menu en het kweken van de verschillende soorten.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de levenswijze en broedgewoonten van de betreffende soort(en) in de vrije natuur en in de volière. De foto’s tonen voorbeelden en laten de geweldig mooie kleurenpracht van deze vogels zien.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 2 - A. van Kooten

In deel II van de Australische parkieten worden de soorten omschreven en per soort het uiterlijk, de herkomst, het broedproces in de vrije natuur en in gevangenschap en de mutaties.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de specifieke raspunten van de uitgezochte vogel(s). Een uitgebreide tabel geeft een uitstekend overzicht. Op de foto’s komen de verschillende rassen goed tot hun recht.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Kweken met valkparkieten - A. van Kooten

Zeer duidelijk geschreven boek waarin alle benodigde informatie voor het kweken met valkparkieten aan bod komt. Ruime aandacht voor onderwerpen als huisvesting, voeding en gezondheid. Rode draad door het boek heen is het voortdurend stilstaan bij de juiste en verantwoorde dagelijkse verzorging, dat leidt tot de beste resultaten en het welzijn van de vogels.
Valkparkieten, die oorspronkelijk uit Australië komen, kunnen wel 20 jaar oud worden. De algemene geschiedenis van deze vogel en de mooie foto’s maken dit boek aantrekkelijk om te lezen. De auteur geeft deskundige adviezen en tips waar men op moet letten bij de aanschaf en hoe het kweekproces verloopt. Ook het gedrag en de verschillende kleurmutaties (zoals pastel, cinnamon, albino, witmasker, bont) van de valkparkiet wordt beschreven.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Afrika en Oceanië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels over de juiste huisvesting en voeding (kromsnavels eten veel zaden), volgt een overzicht van agaporniden, edelparkieten, hangparkieten, kakariki’s, papegaaien en parkieten die in Afrika en Oceanië voorkomen.
De namen zijn net zo mooi als de foto’s: Nyasa agapornis, Malabarenparkiet, Blauwkroontje, Roodvoorhoofdkakariki, Grote Vasapapegaai en Taveuniparkiet.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Australië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels en de beschrijving van verschillende menu’s van de Australische kromsnavels, volgt een overzicht van kaketoes, lori’s, parkieten en rosella’s die in Australië voorkomen.
Enkele vogelsoorten die in deze encyclopedie beschreven zijn:
Grote Geelkuifkaketoe, Roodstaartraafkaketoe, Incakaketoe, Schubbenlori, Australische koningsparkiet, Brownrosella en de Strogele rosella.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten