Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Amazonepapegaaien

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Amazonepapegaaien

Wie kent ze niet deze  overwegend groen gekleurde, kort gedrongen papegaaien met hun relatief lange vleugels en korte brede staart. Deze prachtige vogels worden tegenwoordig door vele liefhebbers gehouden. In veel gevallen als kooivogel maar ook steeds meer als kweekvogel. Als kweekkoppel zijn ze prima te houden in bijvoorbeeld  een vluchtje van zo’n 2 x 2 meter met klimboom en wat (knaag)takken. Bij de meeste soorten is van een seksueel dimorfisme – een uiterlijk verschil tussen de geslachten – geen sprake en dat maakt het daarom zo moeilijk een kweekkoppel samen te stellen. Het samenstellen van een succesvol kweekkoppel kan daarom alleen maar wanneer we de vogels laten seksen. Maar ook als we de zekerheid hebben dat we een man en pop gekoppeld hebben is het nog lang niet gezegd dat beide vogels het ook met elkaar goed kunnen vinden. In een behoorlijk aantal gevallen blijken de vogels niet bij elkaar te passen met als gevolg dat de kweker zal moet proberen een andere partner voor één van vogels te vinden. Het zijn over het algemeen sterke vogels die zelfs zonder bezwaar onze winters in de buitenlucht kunnen doorbrengen. Het is dan wel zaak dat ze de beschikking hebben over een goede nestgelegenheid waarin ze de nachten kunnen doorbrengen.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als nestgelegenheid kan een van dik hout gemaakte nestkast of een uitgeholde natuurstam gegeven worden. Deze dient een afmeting te hebben van ca. 50 x 30 x 30 cm. met een invlieggat van ongeveer 12 cm. doorsnede. Maar ook nestblokken met een afmeting van bijvoorbeeld 80 x 40 x 40 cm. worden door de vogels geaccepteerd. Over het algemeen zijn ze hier niet al te kieskeurig in. In de nestblokken dient een flink stuk vermolmd hout te worden gelegd. Dit wordt dan door de vogels geheel stuk geknaagd waardoor een prima bodembedekking in het nestblok ontstaat. Over het algemeen leggen ze 2 tot 5 eieren, die in ongeveer 26 dagen worden uitgebroed. De jongen blijven 10 tot 12 weken in het nest alvorens ze uitvliegen. De ringmaat waarmee de jongen moeten worden geringd varieert van 10 – 12 mm., dit is namelijk afhankelijk van de soort (zie voor de juiste ringmaat bij de behandelde soort(en). Het tijdstip van het ringen is afhankelijk van de groei van de jongen. De kweker zal de groei van de jongen dan ook nauwlettend in de gaten moeten houden zodat hij niet te laat is met het ringen. Na het uitvliegen worden de jongen nog een aantal weken door de oudervogels (bij)gevoerd alvorens ze geheel zelfstandig zijn.

Bij de Amazonepapegaaien onderscheiden we de volgende soorten:

1.   Blauwvoorhoofdamazone                  Amazona aestiva

2.   Groenwangamazone                        A. viridigenalis

3.   Geelvoorhoofdamazone                    A. ochrocephala

4.   Geelschouderamazone                    A. barbadensis

5.   Geelwangamazone                          A. autumnalis

6.   Wijnborstamazone                          A. vinacea

7.   Keizeramazone                               A. imperalis

8.   Cuba amazone                               A. leucocephala

9.   Finschamazone                              A. finschi

10. Mulleramazone                               A. farinoza

11. Roodkeelamazone                           A. collaria        

12. Soldatenamazone                           A. mercenara

13. St. Vincentamazone                        A. guildingii

14. St. Lucia amazone                          A. versicolor

15. Hispaniola amazone                        A. ventralis

16. Geelteugelamazone                         A. xantholora

17. Kawallamazone                               A. kawalii

18. Witvoorhoofdamazone                      A. albifrons

19. Puerto Rico amazone                      A. vittata

20. Blauwbaardamazone                       A. festiva

21. Granada amazone                           A. rhodocorytha

22. Tucumanamazone                           A. tucumana

23. Jamaica amazone                           A. agilis

24. Goudmaskeramazone                      A. dufresniana

25. Oranjevleugelamazone                     A. amazonica

26. Geelbuikamazone                           A. xanthops

27. Geelteugelamazone                         A. xantholora

28. Prachtamazone                               A. pretrei

29. Roodstaartamazone                         A. brasiliensis

 

 

Verwante links

Amazonepapegaaien
Cuba amazone
Dubbele geelvoorhoofdamazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over papegaaien?

Gedrag en opvoeding van kromsnavels

Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden.
Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must. Uw kromsnavels zullen u er dankbaar voor zijn.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaart papegaai kan wel 40-70 jaar worden. Als alles goed gaat heeft u een vriend voor het leven! De juiste keuzes bij aankoop en verzorging zijn van groot belang.
Een gezonde vogel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een gelukkig dier. Het hoofdstuk “Gezondheid” kan er voor zorgen dat u kwalen snel kan herkennen - en indien te genezen - snel kan ingrijpen. Kijk ook naar de tips voor vogel-dierenartsen.
Kortom de hoofdstukken: “Aanschaf”, “huisvesting”, ”voeding”, “gezondheid”, “kweek” en “gedrag” vormen een uitstekende informatiebron zowel voor liefhebbers als kwekers.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaien

In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig.
Voor de geïnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Encyclopedie van grote papegaaien

Voorin het boek staan 8 soorten behuizing die geschikt zijn voor grote papegaaien, ara’s of kaketoes beschreven, evenals 19 diëten voor papegaaien, die zo blijkt, liever niet in hun eentje worden gehuisvest. Bij de beschrijvingen van papegaaiensoorten in deze encyclopedie wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten beschreven, zoals de groenwangamazone, de hyacinthara – de grootste met een lengte van 100 cm! - , de Molukkenkaketoe of de Kea. Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

De Encyclopedie van kleine papegaaien

Voorin het boek zijn 12 soorten behuizing en 15 menu’s opgenomen. Eveneens is er algemene informatie over vogelkooien of volières en voeding vermeld. In het overzicht van vogels wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en de verschillende huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten - de meest gehouden vogels - beschreven op herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht. De kleine papegaaien zijn onderverdeeld in Amazone papegaaien (bij voorbeeld Geelbuikamazone, Witvoorhoofdamazone), lori’s (bij voorbeeld Irislori, Lori van de Blauwe Bergen), papegaaien (Bonte Boertje en Meyers papegaai) en vijgpapegaaien (bij voorbeeld oranjeborst-vijgpapegaai, Salvadori’s vijgpapegaai).

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Zuid-Amerika

De keuze van de vogels is gebaseerd het concept van 64 pagina’s, de bekendheid van de vogel, aanbod van nakweekdieren en de beschikbaarheid van foto’s en gegevens.Voorin het boek wordt uitstekend ingegaan op de huisvesting van de vogels. Het hoofdstuk voeding geeft een overzicht van diverse menu’s, die per verderop behandelde vogel staan aangegeven. De soorten zijn als volgt ingedeeld:
Wigstaartparkieten (14), nandayaparkieten (1), rotsparkieten (1), roodstaartparkieten (5), langsnavelparkieten (2), monniksparkieten (1), diksnavelparkieten (3), muspapegaaien (4), witbuuikpapegaaien (2), sunsnvalparkieten (4), roodsbuitpapegaaien (6). Alle teksten zijn voorzien van prachtige foto’s.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten